Μεγάλα προβλήματα ανέδειξε η περιοδεία του ΚΚΕ στην ΠΥ και το Δασαρχείο
Με το φόβο να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και την λαϊκή περιουσία, έχει ξεκινήσει για σχεδόν δύο μήνες τώρα, η αντιπυρική περίοδος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Αγρίνιο και το Δασαρχείο της πόλης, ζητήματα που αναδείχθηκαν σε χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, μέλος του ΤΓ και δημοτικό σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Στην περιοδεία που ξεκίνησε απ’ την Πυροσβεστική και στις συναντήσεις τόσο με τον Διοικητή, αντιπύραρχο, Στράτο Πετράκη, όσο και με το προσωπικό, κυριάρχησαν οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού.
Όπως επισημάνθηκε οι διαθέσιμες δυνάμεις δεν επαρκούν για την κάλυψη του μεγαλύτερου νομού της χώρας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι τα 48 έτη, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών τα τελευταία χρόνια.
Σημειώθηκε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη το καλοκαίρι, ιδιαίτερα λόγω των μετακινήσεων προσωπικού στους σταθμούς του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις στο Αγρίνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για την αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιών σε όλο το νομό.
Ζήτημα που απασχολεί έντονα είναι ο απαρχαιωμένος μηχανικός εξοπλισμός, με οχήματα δεκαετιών πίσω (ακόμα των δεκαετιών του 1960 και 70), ιδιαίτερα καταπονημένα όχι με σύγχρονο εξοπλισμό και πολλές φορές με κίνδυνο μη άμεσης επέμβασης σε συμβάντα.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και ο ελλιπέστατος εξοπλισμός των υπολοίπων φορέων που μπορούν να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, αφού σε όλο το Δήμο Αγρινίου, λειτουργεί μόλις μία δημοτική υδροφόρα!
Τραγική είναι η κατάσταση στον τομέα της πρόληψης. Απ’ την περιοδεία στο Δασαρχείο επισημάνθηκε ότι η τελευταία πρόσληψη που έγινε στην Υπηρεσία ήταν το 1993 (!) και με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κα), το προσωπικό δεν έχει ενισχυθεί καθόλου.
Δεν υπάρχει ο αναγκαίες αριθμός υπαλλήλων για παρεμβάσεις δασοπροστασίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η ένταξη των δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καθυστέρησε φέτος και τις όποιες μελέτες καθαρισμού δρόμων και δασών που έπρεπε να καταθέτουν οι δήμοι.