Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στην Κωνωπίνα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση Μνημείου Ηρώων και Αγωνιστών του χωριού.
Την Τρίτη 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Κωνωπίνας μία πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση, αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πάτερ Δημήτριο Χαμαλέτσο και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.
Ο οικοδεσπότης και συντονιστής της εκδήλωσης, Γεράσιμος Λούντζης, ιστορικός ερευνητής, μέλος οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στις πηγές των ονομάτων που ανεγράφησαν στο μνημείο και ήταν: «Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 21 – Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» του Νίκου Μήτση, «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας» του Ευάγγελου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση, «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών» του Μπάμπη Κουβέλη.
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον Καθηγητή Γεώργιο Μπαρμπαρούση, ο οποίος είναι ένας από τους δυο συγγραφείς, μαζί με τον Ευάγγελο Κουτιβή, ενός εκ των σημαντικότερων βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα στον διευρυμένο δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, με τίτλο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας από την αρχαιότητα έως σήμερα». Εκδόθηκε το 2012 από το Κ.Κ.Μ.ΚΑ με πρώτο Δήμαρχο τον Νικόλαο Σολδάτο και πρώτο πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας τον Αθανάσιο Κασόλα.
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία του Γεωργίου Μπαρμπαρούση, Διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιοχής και τον ρόλο των Κωνωπινιωτών αγωνιστών και Ηρώων στην Επανάσταση του 21, όπως και των κοτσαμπάσηδων της περιοχής. Ο κ. Μπαρμπαρούσης είναι γνώστης της ιστορίας των χωριών και με απλά και καθαρά λόγια, έδωσε στο ακροατήριο να καταλάβει την μεγάλη ιστορία της περιοχής.
Δείτε τις φωτογραφίες που ανήρτησε το blog akarnanika: