Συζητήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκη, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος σχετικά με την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική, χωρίς διαβούλευση, χωρίς αιτιολογία και έκφραση γνώμης της ΑΔΙΠ, κατάργηση του Τμήματος με πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάιο 2019, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Σημείωσε, ότι το Τμήμα αυτό διέθετε καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023 και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές.
Ζητώντας από τον Υπουργό να δώσει μία λύση στο αδιέξοδο των φοιτητών, των αποφοίτων, των καθηγητών επανιδρύοντας το Τμήμα και εντάσσοντάς το στο Μηχανογραφικό του 2021, υπογράμμισε ότι ο κ. Διγαλάκης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του τον Ιανουάριο 2020, είχε αναγνωρίσει ότι το Τμήμα κακώς και αναιτιολόγητα καταργήθηκε και είχε παραπέμψει το θέμα για έκφραση γνώμης στην ΕΘΑΑΕ, διάδοχο της ΑΔΙΠ, χωρίς ωστόσο έκτοτε να υπάρξει εξέλιξη.
Ο κ. Διγαλάκης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο Τμήμα καταργήθηκε αναιτιολόγητα και κάλεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το Τμήμα, ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθεί εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Και τούτο διότι όπως ανέφερε, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει καταθέσει τόσο αίτημα για μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και μεταφορά του στην Πάτρα όσο και αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει όπως ανέφερε στην ύπαρξη 2 παρεμφερών Τμημάτων του ίδιου Πανεπιστημίου σε 2 διαφορετικές πόλεις.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας στον Υφυπουργό μίλησε για εμπαιγμό των φοιτητών, των αποφοίτων και των καθηγητών, δεδομένου ότι το αίτημα του Πανεπιστημίου για επανίδρυση εκκρεμεί εδώ και μήνες στο Υπουργείο και την ΕΘΑΑΕ χωρίς εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με την ίδια την ΕΘΑΑΕ, το Υπουργείο δεν έχει διαβιβάσει οποιοδήποτε αίτημα επανίδρυσης του Τμήματος. Τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια για μεταφορά της έδρας των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, όπως είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, καθώς έτσι θα υποβαθμισθεί η Αιτωλοακαρνανία. Ζήτησε να υπάρξει πολιτική απόφαση να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την επανίδρυση του Τμήματος από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΘΑΑΕ ώστε το Τμήμα να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2021, επισημαίνοντας άλλωστε ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με πολιτικές αποφάσεις, όπως συνέβη με την κατάργηση της Νομικής Πατρών. Ολοκληρώνοντας, ζήτησε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους του Υπουργείου και α λα κάρτ επίκληση του αυτοδιοίκητου και να δοθεί τέλος στις παλινωδίες με την επανίδρυση του Τμήματος Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο, δικαιώνοντας φοιτητές και αποφοίτους.