Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αυτό επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση.
Με το ΤΕΕ να δηλώνει ότι το Νομοσχέδιο ανατρέπει την περιουσιακή κατάσταση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών σε περιοχές εκτός σχεδίου. Χωρίς διαβούλευση και σύνθεση απόψεων με τις τοπικές κοινωνίες, για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση και στις αλλαγές που γίνονται στους συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανέφερε ότι φέρνουν τους μικροϊδιοκτήτες με οικόπεδα κάτω των 750 τμ, ή των 1.200 τμ ή των 2.000 τμ προ τετελεσμένων. Όπως σημείωσε: «Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την αποτίμηση της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών. Ακίνητα που λογίζονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα με την αντίστοιχη αποτίμηση και έχουν παρασχεθεί ως εγγυήσεις για δανειοδοτήσεις αλλάζουν χαρακτηρισμό Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει γειτνίαση. Έτσι, θα αναγκαστούν πολλοί μικροϊδιοκτήτες να εκποιήσουν τη γη τους σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές προς όφελος των μεγάλων ιδιοκτησιών με τις οποίες γειτνιάζουν». Υπογράμμισε, δε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση μεταξύ ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, διότι στα μικρά νησιά οι ιδιοκτησίες δεν ξεπερνούν τα 4 στρέμματα, κι έτσι το νομοσχέδιο τα θέτει πρακτικά εκτός δόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμπλήρωσε, το Κίνημα Αλλαγής ζητά να έρθει προς συζήτηση ένα αυτοτελές νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Όσον αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φυσικές καταστροφές όπως Αιτωλοακαρνανία, Σάμος, Καρδίτσα, Μάνδρα και άλλες περιοχές. Όπως, επίσης, και να τεθούν σαφείς δεσμεύσεις για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όσον αφορά στη Θαλάσσια Χωροταξία, είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει: Α.να διατηρηθούν οι παράκτιες ζώνες στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4546/2018. Β. Να καθοριστούν στον ίδιο νόμο, συγκριμένες πρόνοιες για το ζήτημα αλληλεπίδρασης ξηράς – θάλασσας, με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με συμμετοχή των παράκτιων και νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών της χώρας.
Όσον αφορά στο άρθρο 38 υπογράμμισε ότι δεν έχουν τεθεί περιβαλλοντικά κριτήρια που να συνδέουν την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση απορριμμάτων και λυμάτων, ενεργειακή αυτονομία, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητο με το παρόν νομοσχέδιο, να περιέλθουν τα αδήλωτα και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο, κατά τροποποίηση του Ν. 2664/1998 και να αξιοποιηθούν από τους Δήμους για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας». Τα δε αγροτεμάχια να στηρίξουν οι ακτήμονες αγρότες της περιοχής. Στην ίδια λογική να θεσμοθετηθεί εισφορά στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ (Αιολικά Πάρκα, Κυματική Ενέργεια κλπ), σε αντιστοιχία με τον ν.4162/2013, μια από τις προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίστηκαν και έγιναν νόμος. Αλλά και, όπως συμπλήρωσε, να διευκολυνθεί η επιβεβαίωση της αγροτικής ιδιότητας στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και να υπάρξουν ρυθμίσεις για αποκατάσταση αδικιών του έτους 2013!
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την τροπολογία που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για τα μη οριοθετημένα ρέματα που έχουν ωστόσο διευθετηθεί. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, ξεπερνιέται το πρόβλημα οριοθέτησης των ρεμάτων αυτών, αφού ουσιαστικά λόγω της διευθέτησης με τεχνικά έργα, τα ρέματα δεν υφίστανται πια.
Δείτε το βίντεο: