Κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους, σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Έβρου, επιβεβαίωσαν οι βουλγαρικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης Ζωονόσων.
Τα κρούσματα βρέθηκαν 1,5 χιλιόμετρο από τα σύνορα στον Έβρο, στο χωριό Γκενεράλοβο του Χασκόβου της Βουλγαρίας.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Κτηνιατρική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, τα οποία τίθενται σε ισχύ, ανά ζώνες, σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από την αναφερόμενη εστία, εντός της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 χοιροειδή, τα οποία εκτρέφονται σε τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στις περιοχές Διδυμοτείχου και Πενταλόφου του δήμου Ορεστιάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει εμφανιστεί από το 2019 σε πολλές εστίες στη Βουλγαρία αλλά και στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα η πρώτη εστία αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, σε εκτροφή της περιοχής Σερρών. Περίπου τρεις μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου, το ΥπΑΑΤ είχε ανακοινώσει την «πλήρη εξάλειψη» της νόσου στην Ελλάδα.
Πώς μεταδίδεται όμως η πανώλη των χοίρων; Ο μεγαλύτερος φορέας είναι ο αγριόχοιρος και ο ανεξέλεγκτος υπερπληθυσμός του. Πώς όμως μπορείς να διαφυλάξεις τα σύνορα σου από τον αγριόχοιρο όταν όλα τα Βαλκάνια έχουν γεμίσει με πανώλη των χοίρων; Η απάντηση είναι μια, με το κυνήγι. Μόνο οι κυνηγοί μπορούν να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου και να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας. Με το δεύτερο lockdown όμως έχει απαγορευτεί το κυνήγι στην χώρα μας.
Πηγή: agrotypos.gr – Παϊσιάδης Σταύρος