Στους 116 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολό τους να φτάνει πλέον στις 2.245.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.
Εκ των 2.245 κρουσμάτων, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν την διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.
«Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά. Είναι σε επίπεδο Ρ-0 με Ρ-0,6 και κάτω», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.
«Η μαγική λέξη (σ.σ. για την επιστροφή στην κανονικότητα) είναι η “απόσταση” και τα μέτρα προστασίας (π.χ. μάσκες). Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μπάνια. Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά», απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.
Σε ερώτηση για τον χαμηλό αριθμό των τεστ στην Ελλάδα ο καθηγητής είπε: Όντως φαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, αλλά με άλλα κριτήρια. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταγράφαμε πολύ καλά την κορυφή των κρουσμάτων όσο είχαμε μικρή διαθεσιμότητα.
Σημείωσε πως είναι «σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό. Θα γίνει, για τον μοριακό έλεγχο».
Πηγή: cnn.gr