Ημέρα-ορόσημο για τη μεγάλη δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται εδώ και 15 περίπου μήνες η χώρα μας είναι η σημερινή. Το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, που έσπασε μερικές ώρες πριν, αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στο μεγαλύτερο όπλο που έχει προσφέρει η επιστήμη για την προστασία μας από έναν αόρατο αλλά καθ’ όλα επικίνδυνο εχθρό.
Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι περίπου το 50% των ενήλικων πολιτών της χώρας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους για την COVID-19 δημιουργεί αισιοδοξία για την εξέλιξη της κατάστασης παρά το τέταρτο κύμα που απειλεί εκ νέου τη δημόσια υγεία και τη μετάλλαξη Δέλτα που κρατά ζωντανή την επιδημία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το τουλάχιστον 10% της ανοσίας λόγω φυσικής νόσησης -ποσοστό που ενδεχομένως να είναι και υψηλότερο- δημιουργούνται στέρεες βάσεις για ένα τείχος ανοσίας που πλησιάζει πια στο 65%.
Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα μακριά από τα επίπεδα του τείχους ανοσίας που πρέπει να υψωθεί για έναν ασφαλή χειμώνα και ανέρχεται στο 80-85%. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών για αύξηση ή έστω σταθεροποίηση του εμβολιαστικού ρυθμού και μέσα στο καλοκαίρι, είναι δεδομένο πως χρειάζονται ακόμα εντατικές προσπάθειες και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικές μέθοδοι πειθούς για τους περίπου 1-1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν.
Η εμβολιαστική κάμψη που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί «αγκάθι» για τους επιστήμονες, με τον στόχο των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως να έχει αποτελέσει παρελθόν εδώ και αρκετές ημέρες. «Δεν κλείνονται πια ραντεβού με τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, αφού εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα ο αριθμός ημερήσιων εμβολιασμών κυμαίνεται μόλις στις 67.000-75.000. Οι ειδικοί, πάντως, υπερτονίζουν από κάθε βήμα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Συντηρούνται οι «σκληροί δείκτες» – Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει αρχίσει να «δείχνει τα δόντια του» και στο μέτωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μπορεί σήμερα τα 2.874 κρούσματα να είναι πεσμένα σε σχέση με το χθεσινό ρεκόρ καλοκαιριού (3.593), ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.
Συγκεκριμένα, τόσο οι σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με χθες θάνατοι που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο λόγω κορωνοϊού (15 έναντι οκτώ χθες) όσο και οι 196 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας (153 χθες) αναδεικνύουν την αυξανόμενη πίεση που αρχίζει και πάλι να σφίγγει τον κλοιό για το ΕΣΥ.
Σχετικά σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων (144 σήμερα), στοιχείο που καταδεικνύει ξεκάθαρα την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός από τη σοβαρή νόσηση και την εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Οι «πορτοκαλί» περιοχές που προβληματίζουν – Στο «τραπέζι» τα τοπικά lockdown
Οι 86.123 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα ανέδειξαν τις περιοχές που συγκεντρώνουν τα βλέμματα και την αγωνία των ειδικών για την πορεία της επιδημίας. Οι τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται σε αρκετά νησιά βρίσκονται στον κατάλογο των ζητημάτων που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπου η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενδεχομένως να επιφέρει και εισηγήσεις για νέα lockdown.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ήδη στην Ίο, όπου αύριο μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».
Παράλληλα, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Πάρο, όπου το ποσοστό θετικότητας έχει εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα στο 5,51% (22 κρούσματα σήμερα), στη Ζάκυνθο (ποσοστό θετικότητας 2,27% και 45 κρούσματα σήμερα), στην Τήνο (4,20% και 11 αντίστοιχα), στη Σαντορίνη (3,40% και 18 αντίστοιχα) και στη Ρόδο όπου σήμερα σημειώθηκαν 71 κρούσματα. Αντίθετα, σταθεροποίηση κρουσμάτων παρατηρείται στη Μύκονο όπου καταγράφηκαν 23 νέες λοιμώξεις και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 4,27%.
Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν μόλις 883 νέες διαγνώσεις (οι 224 στο κέντρο της Αθήνας), ενώ συνεχείς αυξήσεις παρουσιάζει η διασπορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά από αρκετούς μήνες ξεπερνά το «ψυχολογικό φράγμα» των 300 λοιμώξεων την ημέρα και φτάνει στις 308. Σταθερή θεωρείται η κατάσταση στην Κρήτη (281 κρούσματα σήμερα εκ των οποίων τα 123 στο Ηράκλειο, 88 στα Χανιά και 53 στο Ρέθυμνο), ενώ εκ νέου ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η επιδημία στην Αχαΐα (65 νέες μολύνσεις σήμερα).
Πηγή: protothema.gr