Οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για 3.500 κρούσματα κορωνοϊού τον Δεκαπενταύγουστο δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και τα προγνωστικά μοντέλα για ακόμα πιο δυσμενή συνέχεια επαληθεύθηκαν δύο μόλις ημέρες μετά, δίνουν τον τόνο για την εξέλιξη της πανδημίας το Φθινόπωρο.
Η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε όλη τη χώρα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και η μάλλον ελλιπής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων οδήγησαν χθες, Τρίτη, 18 Αυγούστου, σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τον μήνα που διανύουμε, τα οποία έφτασαν τα 4.206, κατόπιν 106.139 διαγνωστικών ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε γραφεί την Τρίτη 10 Αυγούστου με 4.181 κρούσματα.
Διασωληνωμένοι και απώλειες
Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν και στους δύο από τους τρεις «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 258 (έναντι 250 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, 15/8) και τις απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 σε 16 (έναντι 13). Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας μειώθηκαν χθες σε 218 από 224 τη Δευτέρα, με το κύμα νέων εισιτηρίων, ωστόσο, να δυναμώνει το τελευταίο διάστημα.
Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 13 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών βρίσκονταν χθες σε αναπνευστική υποστήριξη αναπνοής, ενώ στις 17 Ιουλίου, πριν δηλαδή την έναρξη των μετακινήσεων για τις διακοπές του καλοκαιριού, περιορίζονταν μόλις σε τρεις. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ενηλίκων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 39,4% (στους 18-24) έως 53,6% (στους 35-39). Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και οι νέοι στην απειλή που λέγεται κορωνοϊός.
«Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18–39 ετών, όλοι τους ανεμβολίαστοι και 14 είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκια διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας.
Οι περιοχές που κινδυνεύουν με lockdown
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown σε συγκεκριμένα νησιά όπου η κατάσταση θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη, καθώς στην εξίσωση μπαίνει και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Νάξος και η Χίος, όπου ο ρυθμός του εμβολιασμού κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.
Όσον αφορά την κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτή παραμένει στα σταθερό, αλλά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες στην Αθήνα εντοπίστηκαν 969 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 323.
Τα μαντάτα από την Κρήτη
Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, ενισχύει την ανησυχία ενόψει του Φθινοπώρου που πλέον είναι προ των πυλών.
Στο νοσοκομείο Χανίων αλλά και σε αυτό του Ηρακλείου, η πληρότητα στις κλινικές και ΜΕΘ Covid φθάνει το 100% με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του.
Στην επιτροπή των επιδημιολόγων έχει σημάνει συναγερμός για τις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων που παραμένουν στο «κόκκινο» καθώς από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίσηκαν στην Κρήτη, δηλαδή πάνω από το 10%.
«Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης ο οποίος κάνει λόγο για έξαρση της επιδημίας στο νησί, «που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του» και τονίζει ότι εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. «Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’αυτο που θα συμβεί», αναφέρει.
Εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην Κρήτη σύντομα θα ξεκινήσουν όπως εκτιμά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη οι διακομιδές ασθενών, σε όποιο από τα νοσοκομεία της Κρήτης ή ακόμα και της Αθήνας, διαθέτουν άδειες κλίνες.
Στους 198 οι νοσηλευόμενοι
Συνολικά, 198 είναι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Κρήτης, με 28 να βρίσκονται στις ΜΕΘ και 23 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Εκτός από το Νοσοκομείο Χανίων, διασωληνωμένοι στις Ειδικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι:
- 14 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ
- 3 στο Βενιζέλειο
- 2 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
- 52 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- 42 στο Βενιζέλειο
- 16 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
- 3 στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
- 4 στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, και
- 6 στο Νοσοκομείο Νεάπολης
Δραματική η κατάσταση στα Χανιά
Στα Χανιά καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες κορωνοϊού στο νησί της Κρήτης με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Χανίων το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, φιλοξενούσε συνολικά 73 διασωληνομένους ασθενείς (68 στην Κλινική Covid και 5 στις ΜΕΘ Covid), να βρίσκεται στα όριά του.
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, νοσηλεύονταν 52 ασθενείς (36 στις κλινικές Covid, 16 στην ΜΕΘ – 14 διασωληνωμένοι) και 42 ασθενείς (36 στην κλινική Covid, 6 στην ΜΕΘ – 3 διασωληνωμένοι), αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα neakriti, όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων είναι ανεμβολίαστοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid – πλην κάποιων ηλικιωμένων που παρά τον εμβολιασμό τους, χρίζουν νοσηλείας – δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο neakriti.gr η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, είχε αποκαλύψει πως οι διαθέσιμες κλίνες στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων είχαν αυξηθεί στις 68, ενώ σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί ήδη επιπλέον επέκταση κλινών μέσα σε λίγες μέρες, φτάνοντας πλέον τον αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 73.
Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, γεγονός που δείχνει την δυσμενή υγειονομική κατάσταση στην περιοχή.
Η απάντηση στην ερώτηση για το πόσο κοντά είμαστε στο σενάριο διακομιδών ασθενών, ήταν πως σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν πρωτίστως διακομιδές προς τα νοσοκομεία του Ηρακλείου που υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών στις Κλινικές Covid.
Διακομιδές ήπιων περιστατικών μπορούν να γίνουν και στο Νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι από όλη την Κρήτη, με σκοπό την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα κλινών στην Κρήτη, θα ξεκινήσουν οι διακομιδές σε πρώτη φάση στα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και – εφόσον χρειαστεί – και σε αυτά της Θεσσαλονίκης.
Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», μέσω της διοίκησης, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την απαγόρευση του επισκεπτηρίου:
«Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων υπενθυμίζει στους πολίτες ότι το επισκεπτήριο απαγορεύεται αυστηρά.
Πληρότητα 100% στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
Οριακή είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστη Κιούλπαλη ο οποίος τόνισε πως ήδη οι κλινικές και τα κρεβάτια στην ΜΕΘ έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.
Ο χειμώνας τονίζει στην ανάρτησή του ο κ. Κιούλπαλης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολος εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.
«Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο».
Αναλυτικά η ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου:
«Το φετινό καλοκαίρι ειναι εφιαλτικό για ολους μας. Επιτρέψτε μου ομως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.
Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς.
«Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος ομως με τον ιο να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να ειναι λίγος μπροστά σ’αυτο που θα συμβεί.
«Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να ειναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid ομως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.
«Εχουμε ομως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν ειναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλα ειναι ένα ισχυρό όπλο.
«Στεναχωριέμαι ειλικρινα που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσουν και μεταδίδουν τον ιο, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμενου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνεβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Ειναι ομως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.
«Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’αυτους που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.
«Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, εστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε ομως εμβολιαζομαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».
Η τρίτη δόση του εμβολίου
«Κλειδώνει» όπως φαίνεται έπειτα από την κοινή συνεδρίαση λοιμωξιολόγων και επιτροπής εμβολιασμού, η τρίτη – ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για κάποιες ομάδες του πληθυσμού.
Η τρίτη δόση φαίνεται πως θα αφορά ανθρώπους ανοσοκατεσταλμένους, που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία, νεφροπαθείς και άτομα με HIV.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, τα άτομα αυτά δείχνουν μικρότερη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο, που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, θα μπορούσαν με την τρίτη δόση να φτάσουν στα επίπεδα των υπολοίπων εμβολιασμένων.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Δευτέρας και οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η τρίτη – ενισχυτική δόση, θα γίνεται τουλάχιστον 28 μέρες μετά την δεύτερη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν άμεσα, το αργότερο μέσα στο Φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να λάβει κάποιος ενισχυτική δόση του εμβολίου θα πρέπει να έχουν περάσει 28 ημέρες από τη δεύτερη δόση.
Πηγή: Dnews