Κορωνοϊός: Χαράσσοντας περισσότερες γραμμές άμυνας και ενισχύοντας τις υφιστάμενες, με ιδιαίτερη έμφαση στους εντατικότερους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων, συνεχίζει η κυβέρνηση τη μάχη ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού.
Είναι ξεκάθαρο ότι παρά τη σταθεροποίηση ή και τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων, ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρείται ατόφιος, καθώς η αποκλιμάκωση της πορείας των κρουσμάτων εξελίσσεται με χαμηλότερο τέμπο από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο cnn.gr, η διατήρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και οι πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την διαχείριση μεγάλου αριθμού περιστατικών, ήταν οι παράμετροι που πρόσθεσαν περισσότερη άμμο στην κλεψύδρα της καραντίνας, η οποία ήδη διανύει την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής της.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αυτή θα είναι η τελευταία εβδομάδα στην οποία ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ έως στις 14 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καταγραφή μιας απότομης αποκλιμάκωσης.
Η προσεχής εβδομάδα μάλιστα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξάγει, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς, ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Από αυτά θα εξαρτηθούν και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου, οι οποίες μοιραία αναβλήθηκαν, και δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να γίνουν με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η πρώτη «ένεση» αισιοδοξίας στην καταβεβλημένη ψυχολογία του πληθυσμού αναμένεται να γίνει σήμερα. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των εποχικών καταστημάτων και ταυτόχρονα την άρση της απαγόρευσης πώλησης των συναφών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.
Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχιακών χριστουγεννιάτικων ειδών θα δοθούν στις 18:00 σήμερα, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, από τον γ.γ. Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Στον αντίποδα και μετά τις συσκέψεις της Πέμπτης, φαίνεται ότι η απόφαση για την επιστροφή στα θρανία των μαθητών στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας, θα παραμείνει στο συρτάρι μέχρι την έναρξη του νέου έτους. Δεδομένη θεωρείται η έξοδος της εστίασης από την τροχιά του lockdown από το 2021, ενώ ξεκάθαρη ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού για το μέλλον μπαρ και άλλων καταστημάτων διασκέδασης.
Η κυβέρνηση πάντως, με μπροστάρη τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τρέξει στο προσεχές διάστημα μια εκστρατεία πειθούς για το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να εμβολιαστεί δημόσια κι έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να κινηθούν ανάλογα, ώστε δια του παραδείγματος να παρακινηθούν ακόμη και οι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί πολίτες. Η ταχύτητα και η συμμετοχή θα είναι άλλωστε δύο σημαντικές πτυχές στην υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να χτιστεί με γρήγορους ρυθμούς ένας ικανός βαθμός ανοσίας στην κοινότητα και να περιοριστεί η δυνατότητα του ιού να διασπείρεται.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε καμπάνια εμβολιασμού κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Σχετικές πρωτοβουλίες είναι έτοιμη να αναλάβει και η ΕΕ.
Άλλωστε αρκετά υποψήφια εμβόλια έχουν μπει ή θα μπουν στην διαδικασία τελικής έγκρισης. Η χώρα μας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα παραλάβει τα πρώτα φορτία είτε στα τέλη Δεκεμβρίου είτε στις αρχές Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργούνται και θα κατανεμηθούν στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.
Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση εάν παραληφθούν περισσότερα εμβόλια – τον ίδιο μήνα – ενδέχεται, εφόσον χρειαστεί, να δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.
Μετά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω sms, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.
Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.