Με βασικό θέμα την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για τη βέλτιστη διαχείριση του τέταρτου επιδημικού κύματος κορωνοϊού συνεδριάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρόντων των γενικών γραμματέων του, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και του προέδρου και στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό συζήτησε χθες Τετάρτη επιμέρους θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε τελικές εισηγήσεις.
Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά περισσοτέρων από 10 «κόκκινων» περιοχών, προμηνύοντας ίσως νέα τοπικά lockdown. Ήδη από την Τρίτη 24 Αυγούστου στην περιφέρεια Μεσσηνίας ισχύουν περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας) έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις υφίσταται και στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης.
Υπό πίεση το ΕΣΥ – Σχέδιο ενίσχυσής του
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χθες Τετάρτη να ανακοίνωσε συνολικά 3.273 κρούσματα, δίνοντας μικρή «ανάσα» από το σοκ των 4.608 κρουσμάτων της «μαύρης» Τρίτης, ωστόσο καθημερινά οι εισαγωγές νέων περιστατικών στα νοσοκομεία έχουν αυξητική τάση, καθώς και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ενδεικτικά, χθες Τετάρτη έγιναν 289 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.826 και 326 διασωληνωμένοι. Την Τρίτη είχαν γίνει 285 εισαγωγές και τη Δευτέρα 314. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει επί του παρόντος 466 κλίνες ΜΕΘ για την COVID-19 και 4.108 απλές κλίνες, διαθεσιμότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του τέταρτου επιδημικού κύματος.
Αν όμως αναλογιστεί κανείς την κούραση του υγειονομικού προσωπικού, που επί 16 μήνες, δίνει μάχη μέχρις εσχάτων για τη φροντίδα όλων όσων έχουν ανάγκη και όχι μόνο των περιστατικών Covid-19 και τα κενά που θα προκύψουν από τις όποιες αναστολές συμβάσεων εργασίας όσων υγειονομικών παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού την 1η Σεπτεμβρίου, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.
Αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Υγείας είναι να αντέξει το ΕΣΥ το τέταρτο επιδημικό κύμα ώστε, όπως τόνισε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας – κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους- «χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid.
Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη».
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη διαταχθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ανακαλούνται όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η/9 έως και νεωτέρας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί κατά πόσο χρειάζεται να αυξηθεί η διαθεσιμότητα απλών και κλινών ΜΕΘ COVID-19 και η διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού για την συνολική λειτουργία του ΕΣΥ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο πρόσληψης έκτακτου προσωπικού ορισμένου χρόνου.
Τι θα γίνει με τα σχολεία και τον αθλητισμό
Παράλληλα, την κατάρτιση του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αλλά και επιμέρους θεμάτων, όπως τη συμμετοχή των επαγγελματιών αθλητών σε επίσημες αθλητικές δραστηριότητες εξέτασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Χωρίς να έχουν καταλήξει οι ειδικοί στην τελική τους εισήγηση -θα συνεδριάσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα- σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκκρεμεί να καθοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανά σχολικό ή ακαδημαϊκό τμήμα που θα σημαίνει την αναστολή της λειτουργίας του.
Επίσης, για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές υπάρχει η σκέψη, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε ένα ή δύο rapid τεστ ανά εβδομάδα, ανάλογα με την επικινδυνότητα του αθλήματος (ομαδικό ή ατομικό).
Τέλος, εξετάστηκε και το άνοιγμα των παιδότοπων με την Επιτροπή να εισηγείται πιθανόν την λειτουργία τους από την 1η Σεπτεμβρίου με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα.
«Φλερτάρουν» με μινι lockdown περισσότερες από 10 περιοχές
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες και τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Ήδη σε Μεσσηνία, Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο ισχύουν περιοστικά μέτρα έως και την 1η Σεπτεμβρίου λόγω τόσο του σταθερά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, όσο και των υψηλότατων επιπέδων θετικότητας.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σημαντική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού παρατηρείται σε τουλάχιστον 10 ακόμη περιοχές, όπως: η Αχαΐα (χθες 122 κρούσματα – 3,57% θετικότητα), η Ηλεία (χθες 97 – 6,51%), η Καβάλα (χθες 72 νέα κρούσματα -4,89%), η Κοζάνη (χθες 54 – 3,71% θετικότητα), ο Έβρος (χθες εντοπίστηκαν 75 νέα κρούσματα – 2,56% θετικότητα) και η Λάρισα (82 – 1,97%), η Νάξος (23 – 7,70%), η Κάλυμνος (14 – 4,12%), η Ρόδος (93 – 3,88%), η Κέρκυρα (53 – 2,85%) αλλά και η Ικαρία, η Άνδρος, η Ιθάκη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (6,90%, 5,36%, 4,78% και 4,19% αντίστοιχα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικότητας στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, που αυτή την εβδομάδα έπεσε στο 3,51% (από 3,64%). Πτωτική είναι το τελευταίο επταήμερο και η τάση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt), που περιορίζεται στο 1,05 (από 1,09), με μεγαλύτερη, ωστόσο, διακύμανση ανά περιοχή (0,67-1,42 αυτή την εβδομάδα έναντι 0,89-1,36 την προηγούμενη).
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μελετά με μεγάλη προσοχή τόσο των ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων στις προαναφερόμενες περιοχές, συνδυαστικά με την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τις συρροές κρουσμάτων, όσο το πως αναμένεται να μεταβληθούν οι παράγοντες αυτοί με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή των εκδρομέων στις εστίες τους. Η τελευταία αυτή παράμετρος ενδεχομένως να αποσυμφορήσει τα νησιά καταργώντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής τοπικών περιοριστικών μέτρων.
Πηγή: protothema