Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η ιατρική έρευνα, που αναζητά θεραπείες και εμβόλια για να νικήσει τον νέο κορωνοϊό. Άρχισαν έρευνες και με μονοκλωνικά αντισώματα. Ελπίδες και από ένα φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία.
Άλλοτε με απογοητεύσεις και άλλοτε με αναπτερωμένες ελπίδες συνεχίζει η ιατρική κοινότητα την προσπάθεια να βρει τα φάρμακα και τα εμβόλια που θα μας θεραπεύσουν και θα μας προστατεύσουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.Τους τελευταίους δύο μήνες προέκυψαν δεδομένα για τη χρήση κάποιων φαρμάκων που ξεχωρίζουν. Για άλλα δεν έχει ακόμα λυθεί ο γρίφος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. «Δυστυχώς, υπάρχουν και φάρμακα που δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες μας. Όπως συνέβη με το tocilizumab, το οποίο σε μελέτη Φάσης ΙΙΙ πριν από λίγες ημέρες δεν πέτυχε τους στόχους του.
Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, πρόσθεσε. Υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα στις περισσότερες μελέτες. Ωστόσο κάποια θετικά αποτελέσματα είχε μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.
Η δεξαμεθαζόνη (ένα είδος κορτιζόνης) φάνηκε να μειώνει του θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη η οποία αφορούσε σοβαρά περιστατικά. «Το φάρμακο αυτό περιλαμβάνεται και στον δικό μας αλγόριθμο», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ άλλου, εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες αρκετές ποσότητες από τη ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ώστε να καλύψει 30.000 ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η ρεμδεσιβίρη είναι το μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί έως σήμερα για τη θεραπεία της νόσου Covid-19.
Κολχικίνη και αβιπταδίλη
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά την κολχικίνη, ένα καρδιοπροστατευτικό φάρμακο. Συνεχίζεται η ελληνική μελέτη που πρώτη έδειξε πως ωφελεί τους ασθενείς, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν και ερευνητές του εξωτερικού.
Στο προσκήνιο, όμως, ήρθε για πρώτη φορά και ένα νέο φάρμακο, η αβιπταδίλη (aviptadil). Το φάρμακο αυτό αναπτύχθηκε για τη στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο προ ημερών δημοσιεύθηκαν αναφορές για τουλάχιστον 16 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, που ανάρρωσαν με τη βοήθειά του.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχει ήδη ενημερωθεί για το φάρμακο ο πρόεδρος του ΕΟΦ. Η αβιπταδίλη ως φαίνεται δρα εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στα κύτταρα του πνεύμονα. Ασκεί επίσης ευεργετική δράση και στα μονοκύτταρα, ένα είδος αμυντικών κυττάρων του αίματος, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Ωστόσο «το νέο μεγάλο όπλο» στη θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν μεγάλες μελέτες με αυτά και οι επιστήμονες αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά τους.
Παράλληλα συνεχίζονται και οι μελέτες με τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός όσων εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα φυσικά αντισώματα, που χορηγούνται με τη μορφή ορού από αναρρώσαντες ασθενείς, χορηγούνται ήδη και στην Ελλάδα, σε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα εμβόλια
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει μαγική λύση στη δεδομένη χρονική συγκυρία για να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός». Ωστόσο υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν εμβόλια στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών, που διεξάγονται για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο», έσπευσε να διευκρινίσει. «Για πρώτη φορά όμως στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα στις τελευταίου σταδίου μελέτες».
Οι μεγάλες μελέτες που διεξάγονται στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Άπω Ανατολή «ελπίζουμε πως σύντομα θα μας δώσουν τα θετικά αποτελέσματα που περιμένουμε», κατέληξε.
Πηγή: iatropedia.gr