Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επιστροφή στις δραστηριότητες του φθινοπώρου δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό στη βόρεια Ελλάδα, όπου η διάδοση του κορωνοϊού φαίνεται να «φουντώνει».
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.636 κρούσματα κορωνοϊού, με τη διάδοση να «τσιμπάει» ελαφρά σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, σταθερός εμφανίστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 329 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ δείχνουν πως περίπου 4 στα 10 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ στο κάδρο των «κόκκινων» περιοχών εντάσσεται και η Λάρισα, που κατέγραψε 192 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι η περιφερειακή ενότητα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο 394 μολύνσεις.
Την ίδια ώρα, όλες οι περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στην πολυπληθέστερη Αττική, κατέγραψαν από κοινού 448 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Δύσκολη η εικόνα του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα
Η εικόνα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα. Ενώ, λοιπόν, σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει πτώση και το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ φτάνει το 68,7%, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε Κατερίνη, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.
Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό εντοπίζουν την εξέλιξη αυτή στη σχέση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διάδοση του ιού στην κοινότητα.
Με απλά λόγια, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα
«Όλη η βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στη βόρεια Ελλάδα οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Συγκεκριμένα, βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.
Στο «κόκκινο» βόρεια Ελλάδα και Λάρισα
Θυμίζουμε πως από το πρωί της 1ης Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ μέτρα τοπικού χαρακτήρα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίπεδο 4, στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Πηγή: iefimerida.gr