Με αμείωτο ρυθμό επιχειρούν επιστήμονες και αρχές να ανακόψουν την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην επικράτεια. Μικρή σταθεροποίηση της επιδημίας αρχίζει να γίνεται ορατή, γεννώντας αισιοδοξία, ωστόσο υπάρχει και η αγωνία για τα αυξημένα κρούσματα που θεωρείται πολύ πιθανό να φέρει μαζί του ο Οκτώβριος. Υγειονομικά πρωτόκολλα (όπως για παράδειγμα για τη λειτουργία των σχολείων) και επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση της επιδημίας καταρτίζονται με βάση την εμπειρία των προηγούμενων μηνών αλλά και τα νέα δεδομένα για τον ιό και τις μεταλλάξεις του.
Το «αγκάθι» των αναστολών εργασίας που εκδίδονται από χθες, θεωρείται ότι δεν θα προκαλέσει βαθύ τραύμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, και πως οι περίπου 10.000 κενές θέσεις στο σύστημα υγείας θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, με βάση και το προηγούμενο επιδημικό κύμα οι αρμόδιοι έχουν ήδη αποφασίσει ποια νοσοκομεία στην Αττική, σε πρώτη φάση, θα γίνουν αποκλειστικά για περιστατικά covid-19, εφόσον χρειαστεί και ποια θα μπουν στις γενικές εφημερίες.
Σε εξέλιξη οι επιδόσεις αναστολών
Έως και χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, είχαν εκδοθεί και επιδοθεί βάσει του νόμου περίπου 6.000 πράξεις αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων. Η επεξεργασία των στοιχείων συνεχιζόταν και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι τα Κέντρα υγείας, όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου.
Στελέχη της Αριστοτέλους εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των πράξεων αναστολής εργασίας δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 σε όλο το σύστημα υγείας. Κατά πληροφορίες, η εικόνα αυτή σχηματίστηκε μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων και του «εντοπισμού» των εμβολιασμένων υγειονομικών εργαζομένων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις διοικήσεις των μονάδων υγείας να παρακάμψουν τη διαδικασία της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζόμενους – η προσκόμιση του εγγράφου όπως και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού βρίσκει ενάντιους και αρκετούς από τους εμβολιασθέντες που τάσσονται υπέρ των εμβολίων.
Παράλληλα με την «απομάκρυνση» των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στο σύστημα υγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των περίπου 10.000 κενών θέσεων. Χθες το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 15.00.
Οι προσλήψεις θα είναι τρίμηνης διάρκειας και απευθύνονται σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, πλην ιατρών, ανάλογα με πάντα με τις ανάγκες κάθε μονάδας και ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η αναστολή εργασίας χιλιάδων εργαζομένων έχουν προβλεφθεί επίσης μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, καθώς και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ όπου χρειαστεί.
Εύθραυστη σταθεροποίηση της επιδημίας
Με βάση την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία οι ειδικοί «βλέπουν» πλέον σταθεροποίηση, παρότι σε υψηλό επίπεδο, του επιδημικού κύματος. Τα 2.871 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι σημαντικά λιγότερα από τα 3.628 προχθεσινά επί ισάριθμων σχεδόν ελέγχων, 108.219 και 108.677 αντίστοιχα, και επίσης λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα της Τετάρτης 25 Αυγούστου (3.273).
Ωστόσο, τη χαρακτηρίζουν εύθραυστη σταθεροποίηση και αναμένουν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Ξέρουν ότι η χώρα διανύει την πρώτη από τις δύο κρίσιμες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με την πλήρη επιστροφή του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και το άνοιγμα των σχολείων να σηματοδοτούν τον μήνα και την εξέλιξη της πανδημίας. Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, κινείται πτωτικά, καθώς μέσα στην τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κάτω από 1, στο 0,99, όμως το στοίχημα είναι προφανώς να συνεχιστεί αυτή τη πτωτική τάση.
Τη θετική εικόνα της πρώτης ημέρας του Σεπτεμβρίου αμαυρώνει ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη μάχη με τη λοίμωξη covid-19 και τις επιπλοκές του. Η «μαύρη» λίστα του νέου μήνα περιλαμβάνει 47 απώλειες, υψηλή «επίδοση» που δεν παρατηρήθηκε ούτε τον Αύγουστο οπότε οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 180% συγκριτικά με τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο ρεκόρ του Αυγούστου ήταν οι 37 θάνατοι στις 29 του μήνα.
Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν το τελευταίο 24ωρο 2.501 ασθενείς, με τους 724 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 346, με τους 319 ανεμβολίαστους να δίνουν πολύ σκληρή μάχη για τη ζωή τους.
Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν έντονη αλλά διαχειρίσιμη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα νοσοκομεία παραμένουν στο προσκήνιο και εξετάζεται συνεχώς με βάση τα δεδομένα αλλά και με βάση του σχεδίου που είχε εφαρμοστεί στα δύο προηγούμενα, σφοδρά επιδημικά κύματα, ποια νοσοκομεία θα καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του Οκτωβρίου, που αναμένεται να είναι δύσκολος επιδημιολογικά, τα νοσοκομεία «Ελπίς» και «Σισμανόγλειο» θα είναι εκείνα που θα σηκώσουν μεγάλο βάρος νοσηλείας των ασθενών με λοίμωξη covid-19 καθώς έχει δρομολογηθεί να μετατραπούν σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Με βάση αυτό το σχέδιο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα κληθεί να μπει στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ καλύπτοντας τις ανάγκες των παθολογικών περιστατικών.
Πηγή: protothema