Η πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων της από τη νόσο του νέου κορωνοϊού.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, έως αργά το βράδυ την Πέμπτη 16 Απριλίου, αναθεωρήθηκε κατά 325 και ανήλθε σε 50.333 και ο αριθμός των θανάτων κατά 1.200 και ανήλθε σε 3.869.
Σε ανακοίνωση, η δημοτική υπηρεσία της Γουχάν για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 αναφέρει ότι οι αναθεωρήσεις έγιναν σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και την αρχή της ευθύνης για την Ιστορία, τους πολίτες και τους θανόντες.
Έγγραφα – «φωτιά»: Η Κίνα άργησε να προειδοποιήσει για την πανδημία
Έγγραφα που πιστοποιούν ότι Kινέζοι αξιωματούχοι αν και γνώριζαν τους κινδύνους για πιθανή πανδημία τον Ιανουάριο, καθυστέρησαν έξι ημέρες να ειδοποιήσουν το κοινό σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού, επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.
Εκείνες τις έξι μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια πανδημία, στην κινέζικη πόλη της Γουχάν – το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19 – πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας Σεληνιακής χρονιάς.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τελικά προειδοποίησε το κοινό για την έξαρση του ιού, την έβδομη μέρα, στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την στιγμή, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του πρακτορείου.
Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν ήταν το πρώτο λάθος των Κινέζων αξιωματούχων, στην αναγνώριση του ιού, ούτε και το μοναδικό κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, πολλές εκ των οποίων επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες, «έσερναν τα πόδια τους» πριν έρθουν αντιμέτωπες με τον ιό.
«Ωστόσο η καθυστέρηση της πρώτης αυτής χώρας ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, την έναρξη του ξεσπάσματος. Η προσπάθεια της Κίνας να περάσει τη γραμμή ανάμεσα στην ενημέρωση των πολιτών και στην αποφυγή του πανικού διαμόρφωσε το σκηνικό μιας πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει περισσότερες από 133.000 ζωές», λέει το πρακτορείο.
«Αυτό είναι τρομερό» δήλωσε ο Ζούο Φενγκ Ζανγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αν είχαν αναλάβει δράση έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι ασθενείς και οι χώροι νοσηλείας θα επαρκούσαν. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γουχάν».
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Associated Press και που αφορούν τη χρονική περίοδο από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν.
Κι όμως, εκείνες τις ημέρες, εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας.
Ωστόσο, το Associated Press σημειώνει πως είναι άγνωστο αν οι τοπικοί ή οι εθνικοί αξιωματούχοι απέτυχαν στο να καταγράψουν τα κρούσματα Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα ακριβώς γνώριζαν οι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή στη Γουχάν, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητάς της.
Ορισμένοι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποθέτουν πως πολλοί γιατροί στη Γουχάν δίσταζαν να αναφέρουν τέτοιες μολύνσεις.
«Οι γιατροί στη Γουχάν φοβόντουσαν» δηλώνει ο Ντάλι Γιάνγκ, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επρόκειτο για πραγματικό εκφοβισμό ενός ολόκληρου επαγγέλματος» συμπληρώνει.
Η έρευνα του Associated Press εντόπισε επίσης, πως μόνο μετά την καταγραφή κρούσματος εκτός Κίνας – και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη στις 13 Ιανουαρίου – οι αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να «μοιράζουν εγκεκριμένα κιτ εξετάσεων».
Τότε ήταν που και οι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας η πόλη Γουχάν είναι η πρωτεύουσα, δέχθηκαν την εντολή να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων.
Η κινέζικη κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έκρυψε οποιαδήποτε πληροφορία και ισχυρίζεται πως ειδοποίησε αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την έξαρση της επιδημίας.
«Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και διαύγειας είναι άδικοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιζιάν την Τετάρτη.
Πηγή: cnn.gr