Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική καθώς καταγράφηκαν 82 από τα συνολικά 196 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.Το απόγευμα της Τρίτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού, είναι 196 , εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο αριθμός αυτός ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο “ρεκόρ” που έχουμε καταγράψει στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, ενώ η ανησυχία πλέον εστιάζει στην Αττική.Αυτό γιατί η Αττική κατέγραψε ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα. Τα 10 εξ αυτών, εντοπίζονται στον Πόρo. Ο βασικός παράγοντας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων είναι οι επιστροφές ταξιδιωτών κυρίως νεαρής ηλικίας από τα νησιά στην Αθήνα.
Η διασπορά των κρουσμάτων την Τρίτη:
20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή
42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Από τα συνολικά κρούσματα, το 54.9% είναι άνδρες, 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 214 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 26 (69.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 χρόνια. Από τους διασωληνωμένους, 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι 18 άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τι γίνεται με τα κατά τόπους μέτρα
Σημειώνεται πως χθες, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου για την Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προσπάθησε να απαντήσει σχετικά με την επιλογή των περιοχών όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας. Αντιδράσεις σημειώθηκαν άλλωστε από την πλευρά της Κρήτης.
Όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Είναι πρώτη φορά που η Κεντρική Μακεδονία έχει περισσότερα ενεργά κρούσματα, 478 έχει η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική 406 (μέχρι το πρωί της Τρίτης)”. Ωστόσο, “οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια», τόνισε.
«Το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα του κορονοϊού μέσα στην κοινότητα. Π.χ. στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Τριάντα τρία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει όμως από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού κινδύνου), όχι low risk (χαμηλού κινδύνου). Και μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 και των στενών τους επαφών, προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει ότι αυτά τα στοιχεία μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος δείχνει την προβολή για το τι θα συμβεί τις επόμενες επτά-οκτώ μέρες, αν δεν ληφθούν μέτρα. “Είναι μια σύνθετη διαδικασία, είναι μια προφανώς σκληρή διαδικασία για όλους μας” παραδέχτηκε ο κ. Χαρδαλιάς. “Ομως θέλω ο ελληνικός να είναι σίγουρος ότι κάθε μέρα αυτή η διαδικασία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα».
Πηγή: dikaiologitika.gr