Χρήση μάσκας στην εκκλησία και όπου παρατηρείται συνωστισμός, προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν τη συνάντηση με ευάλωτα άτομα προτείνουν οι ειδικοί – Επαναμολύνονται πάνω από 1.000 άτομα την ημέρα
Ένα ιδιαίτερο για τη χώρα «πέρασμα» θα σηματοδοτήσει το φετινό Πάσχα, την έξοδο προς τη νέα κανονικότητα εν μέσω επιδημίας COVID-19, όπου η οριζόντια υποχρεωτικότητα μέτρων δίνει τη θέση της στην ατομική ευθύνη. Η 1η Μαΐου θα αποτελέσει την ημερομηνία-ορόσημο με την κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και των τακτικών self-test στα σχολεία καθώς και τη λειτουργία όλων των χώρων στο 100%. Έναν μήνα μετά, την 1η Ιουνίου, η χρήση μάσκας θα αποτελέσει παρελθόν και για τους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν σε επόμενες ΚΥΑ.
Η αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η ηπιότερη νόσος από τις Omicron και Omicron 2 -στους εμβολιασμένους τουλάχιστον-, το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς και τις λοιμώξεις με κορωνοϊό καθώς και η καλοκαιρία, εξασφάλισαν το πρόσφορο έδαφος για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μεν, ανάγκη καλύτερης προσωπικής εκτίμησης του κινδύνου δε.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και επαναμολύνει περισσότερα από 1.000 άτομα καθημερινά, δεν έχει εξελιχθεί ακόμα σε κοινό κρυολόγημα και θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο πολλούς -ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους κυρίως- ανθρώπους. Ο αριθμός απωλειών παραμένει υψηλός, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σήμερα κατέληξαν 77 ακόμα ασθενείς «με» COVID-19 και όχι «από» COVID-19, σύμφωνα με τη διευκρίνιση της καθηγήτριας πως ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων οφείλονται σε άλλο νόσημα και όχι τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Η θνητότητα της COVID-19 που πλέον αποτιμάται σε 28.488 νεκρούς συνεχίζει να προβληματίζει. «Είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο», σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε πως άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και υπερήλικες με συννοσηρότητες είναι τα κύρια θύματα.
Στους 2.600 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας, έστω και αν συντελείται με δύο ταχύτητες. Η μείωση στους δείκτες της διασποράς μπορεί να «τρέχει», στους «σκληρούς» όμως, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ δηλαδή και τις διασωληνώσεις δηλαδή, φαίνεται να χωλαίνει.
Τα κρούσματα ελαττώθηκαν κατά 32% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τα ενεργά στη χώρα ανέρχονται σε 114.000, με τον δείκτη μετάδοσης της νόσου Rt στο 0,85, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 8.223 λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 3.281 στην Αττική και 948 στη Θεσσαλονίκη. Ανησυχεί ωστόσο η ηλικία των μολύνσεων.
Οι ηλικίες άνω των 55 ετών καταγράφουν αύξηση σε κρούσματα, γεγονός που προβληματίζει αφού, επεσήμανε η κ. Παπευαγγέλου, το 80% των νέων εισαγωγών είναι άνω των 60 ετών και άνω των 65 είναι οι τρεις στους τέσσερις νοσηλευομένους, οι 1.930 δηλαδή από τους 2.570 περίπου ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr.
«Η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη», δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τα στοιχεία του οποίου η πίεση στις ΜΕΘ-Covid μειώθηκε κατά 10%, στις απλές κλίνες κατά 18% ενώ βελτίωση 4% σημειώθηκε στον αριθμό των θανάτων. Η πληρότητα εκτιμάται στο 50% των απλών κλινών και στο 80% των κλινών ΜΕΘ.
Συστάσεις
«Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, ας χαρούμε τους δικούς μας, την άνοιξη με προσοχή, με τις μάσκες στο συγχρωτισμό, ας χαρούμε το Πάσχα. Καλό Πάσχα σε όλους» ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εγκαινιάζοντας με την παραπάνω παράκληση και ευχή την, ευοίωνη κατά την ίδια, καινούρια κανονικότητα.
Για το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τη σημασία των προσωπικών επιλογών απέναντι στον κορωνοϊό και συνέστησε:
-χρήση μάσκας στην εκκλησία και όπου παρατηρείται συνωστισμός
-προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους
-διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν τη συνάντηση με ευάλωτα άτομα της οικογένειας.