Οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την λήψη νέων μέτρων, όπως έγινε στη Μύκονο, και σε άλλους προορισμούς, καθώς η επιδημιολογική επιβάρυνση σε πολλές τουριστικές περιοχές είναι αυξημένη και έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των επιστημόνων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αρχές εξετάζουν επί μέρους εξειδικευμένα τοπικά μέτρα για να ανασχεθεί η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα και των κρουσμάτων:
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα μέτρα αυτά είναι:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
-Φρένο στη μουσική
-Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
-Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
-Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται πως πρόσθετα μέτρα τίθενται σε ισχύ στη Μύκονο από χτες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, από χθες Σάββατο στις 18:00 και μέχρι τις 26/7 στις 06:00 το πρωί, τίθεται σε ισχύ το πρώτο μίνι lockdown, στη Μύκονο, λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας.
Aπό 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παράλληλα, η μουσική στην εστίαση και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης θα απαγορεύεται όλο το 24ωρο.
Πώς μετακινούμαστε από και προς τα νησιά
Την ίδια ώρα, νέα «κανονικότητα» ισχύει για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά με τους ταξιδιώτες να είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.
Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.
Πώς ταξιδεύουμε
Δεκτές γίνονται και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Αντίστοιχο είναι το πλαίσιο και για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν. Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
Όσοι ταξιδιώτες τώρα δεν είναι στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες πρέπει κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.
Επιστροφή από τα νησιά
Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες, από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις: Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, ή Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test, που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι, τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της», τονίζει ο Ν. Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο νησί που έχει σειρά για τοπικό lockdown είναι η Πάρος.
Πηγή: lifo.gr