Περισσότερα από 110.000 ραντεβού για ηλικιωμένους άνω των 85 έχουν επιβεβαιωθεί κατά το πρώτο διήμερο της πλατφόρμας για το εμβόλιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντά. Τι γίνεται με τις διευθύνσεις, τι θα συμβεί με όσους δεν προσέλθουν στο ραντεβού.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ο κ. Γεωργαντάς, «δύο μέρες λειτουργεί η πλατφόρμα, σήμερα είναι η τρίτη και μέχρι χθες το βράδυ είχαμε περίπου 110 χιλιαδες επιβεβαιώσεις ραντεβού άνω των 85 ετών. Είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός και συνεχίζουμε και μέχρι σήμερα πρέπει να απαντήσουν και να επιβεβαιώσουν αν αποδέχονται την προτεινόμενη ημερομηνία και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο αυτοί που ήταν στην άυλη συνταγογράφηση. Από αυτούς που ήταν στην άυλη το 60% έχει ανταποκριθεί ήδη, δηλαδή απάντησε. Είναι 60.000 οι άνω των 85 ετών εγγεγραμμένοι στην άυλη, που σημαίνει ότι 40 χιλιαδες εξ αυτών επιβεβαίωσαν ήδη.
Αναφορικά με τις περιπτώσεις ανθρώπων που στέλνονται σε εμβολιαστικά κέντρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ο υφυπουργός τόνισε:
«Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που παρατηρηθήκαν και είμαστε από πάνω για να τις λύσουμε. Κάποιοι που είχαν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση αλλά είχαν αλλάξει διεύθυνση από τότε που είχαν βγάλει τον ΑΜΚΑ τους δεν κάναν επικαιροποίηση της διεύθυνσης κατοικίας τους με το σωστό Ταχυδρομικό Κώδικα και το σύστημα άντλησε τη διεύθυνση κατοικίας από τον ΑΜΚΑ που είχανε βγάλει πριν χρόνια.
Είναι μια από τις περιπτώσεις, πάντως είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεύτερον υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τον καθένα δηλαδή και ως προς το εμβολιαστικό κέντρο και ως προς την ημερομηνία σε κάποιον που υπάρχει μια αστοχία. Στα νησιά όπου υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο και από λάθος τον κατεύθυναν αλλού μπορεί να μπει να κάνει την αλλαγή να πάει στο νησί που τον εξυπηρετεί από τη στιγμή που υπάρχει σε λειτουργία εμβολιαστικό κέντρο. Τα εμβολιαστικά κέντρα ξεδιπλώνονται σταδιακά και ανοίγουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο οποίος υπάρχει».
Σχετικά με το πότε θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «έχει να κανει με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και με το άνοιγμα των πληθυσμιακών ομάδων αλλά θα ανακοινωθεί. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια καλή καταγραφή επί αυτού για να γνωρίζει ο κόσμος».
Για τα 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη ανάγκη για χώρους για τους μαζικούς εμβολιασμούς σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι από το Μάρτιο και μετά. Γίνεται ότι είναι αναγκαίο να γίνει. Για να καταλάβετε ότι όχι απλά είμαστε μέσα στον προγραμματισμό μας αλλά είμαι και νωρίτερα, εμείς είχαμε ανακοινώσει ότι η δεύτερη αυτή η φάση θα ξεκινήσει 20 Ιανουαρίου αλλά ξεκινάει ήδη από 16. Δηλαδή από μεθαύριο θα εμβολιαστούν οι πρώτοι συνάνθρωποι μας οπότε θα έχουμε την ετοιμότητα, με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων να κάνουμε όλα όσα πρέπει».
«Ο εμβολιασμός και η διαδικασία όλης αυτής της εμβολιαστικής αλυσίδας ανοίγει βήμα-βήμα και μέσα σε αυτό το βηματισμό δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία κατηγορία απ’ έξω. Θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες προβλέψεις γιατί υπάρχει μια στόχευση η οποία θα εξυπηρετηθεί. Δεν θα υπάρχει Έλληνας που θα θέλει να εμβολιαστεί και δεν θα του δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνει με κάθε τρόπο που μπορεί να του προσφέρει το κράτος».
Σε ερώτηση για το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών, δήλωσε ότι η πρώτη δόση θα είναι μέχρι μέσα Φεβρουαρίου άρα η δεύτερη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. «Ήδη χθες εμβολιάστηκε 8.600 κάθε μέρα θα αυξάνει ο αριθμός και συνολικά μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 65 χιλιάδες συμπολίτες μας. Κάθε μέρα προστίθενται στο σύστημα εμβολιαστικά κέντρα, κάθε μέρα που θα έρχονται και περισσότερα εμβόλια θα αυξάνουμε αυτό τον αριθμό όπως έχει ανακοινωθεί».
Σχετικά με το πόσες δόσεις εμβολίων έχουν έρθει στην Ελλάδα, ανέφερε: «Είναι γύρω στις 100 χιλιάδες. Εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή οι υγειονομικοί, ξεκίνησαν και εμβολιάζονται οι ιδιώτες γιατροί. Στο emvolio.gov.gr εκεί υπάρχει on time οι εμβολιασμοί που γίνονται στη χώρα και ξέρουμε και τις ποσότητες εμβολίων που έχουν έρθει. Είναι μια εφοδιαστική αλυσίδα η οποία ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα και νομίζουμε ότι λειτούργησαν όλα όπως έπρεπε και έτσι πιστεύουμε όπως εξελίσσονται ότι θα προχωρήσουμε».
Τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει να εμβολιαστεί: «Αυτό που προβλέψαμε και νομίζουμε ότι είναι δίκαιο και είναι το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι ότι όποιος έχει κλείσει ραντεβού αλλά δεν το αλλάξει μέσα 3 μέρες πριν όπως έχει το δικαίωμα και τελικώς δεν έρθει την ημερομηνία που είχε καθοριστεί για αυτόν, αυτός δεν θα μπορεί για ένα μήνα να ξαναμπεί στο σύστημα να κλείσει ραντεβού».
Σε ερώτηση για το θα υπάρχει δεύτερη λίστα στην περίπτωση μη προσέλευσης: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια πρόβλεψη, θα το δούμε πως εξελίσσεται, πάντως αυτή τη στιγμή ένας τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί. Θα το δούμε πως προχωράει αλλά είναι σίγουρο ότι θα φροντίσουμε και να εμβολιαστούν όλοι και θα κοιτάξουμε να μην χαθούν και δόσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.