Κορονοϊός: «Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν οι νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού, και συγκεκριμένα η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας.
Ο φόβος για ένα νέο κύμα με την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά είναι υπαρκτός ενώ ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις περιοχές που εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά.
Όπως τόνισε ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία.
«Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά», τόνισε .
Η πανδημία δεν βρίσκεται σε ύφεση
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον».
Ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τον ειδικό «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.
Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. θωμαϊδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».
Ποιοι πρέπει να τρέξουν για την 4η δόση
Σε ότι αφορά την πανδημία του κοροναϊού και το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει και πάλι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από το φθινόπωρο, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Αντ1, απάντησε ότι αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.
Παρά ταύτα, όπως είπε, το εμβόλιο μας προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στην βαριά νόσηση και κατά συνέπεια ειδικά οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», άφησε ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορoναϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό».
Η υποπαραλλαγή Κένταυρος όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.
Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.
Με μάσκες η επιστροφή στα σχολεία
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε οτι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.