Τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους ειδικούς.Η αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται κυρίως στην άφιξη των τουριστών, αλλά και στη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας, χτύπησαν καμπανάκι στην κυβέρνηση που χθες συνεδρίασε εκ νέου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το μήνυμα, προκειμένου να μπει η χώρα σε δεύτερη περιπέτεια, ήταν σαφές: Αυστηροποίηση των ελέγχων, χωρίς εκπτώσεις.
Πού θα δοθεί έμφαση, ενεργοποιούνται οι Δήμοι
Όπως τόνισε στην ευρεία σύσκεψη χθες, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους, όπου έχουν παρατηρηθεί σημάδια χαλάρωσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων μπαίνουν και οι Δήμοι, από τους οποίους ο πρωθυπουργός ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή.
«Δεν μπορεί περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότεροι έλεγχοι και στα ΚΤΕΛ
Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επιμένουν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας οι ειδικοί
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιμένουν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στα νησιά, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, τόνισαν την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, κάτι που σημείωσε και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες».
Ο κ. Γώγος μάλιστα, είπε, μιλώντας στο Star, πως ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ενημέρωση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά. «Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική» είπε χαρακτηριστικά.
Εδώ και μερικές ημέρες οι επιδημιολόγοι έχουν σταθεί περισσότερο στο ζήτημα της μάσκας, καθώς παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού όπου ο κόσμος δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και από την στιγμή που αυτό συμπίπτει με την άνοδο των κρουσμάτων, κρίνουν απαραίτητο αυτό το μέτρο, που τηρείται και σε άλλες χώρες εξάλλου.
Με τους ελέγχους να έχουν εντατικοποιηθεί ωστόσο ήδη στα σύνορα και τα αεροδρόμια λόγω των αφίξεων τουριστών, αγωνία επικρατεί για την άνοδο των εγχώριων κρουσμάτων, που αυξάνονται. Μπορεί χθες να μειώθηκαν αισθητά τα συνολικά κρούσματα (27, δηλαδή 31 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα), όμως τα περισσότερα ήταν εγχώρια και κυρίως αφορούν την Αττική.
Από τα 27 συνολικά κρούσματα, τα 9 ήταν εισαγόμενα, ενώ 8 ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Θεσσαλονίκη (5), Ξάνθη, Καστοριά, Πάρος (από 1) και Γρεβενά (2) είχαν επίσης επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα Γρεβενά μάλιστα να έχουν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται στην περιοχή Κηπουρειό, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση και εξέταση των κατοίκων.
Πηγή: iefimerida.gr