Την άμεση διακοπή χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών με 20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου εγχειρήματος πρότεινε ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Πυρά» προς το Πανεπιστήμιο Πατρών για την απαξιωτική του στάση προς την Αρχαία Ολυμπία εξαπέλυσε ο Βουλευτής.
Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου για proini.news:
Κατέθεσε και επίσημα στον δημόσιο διάλογο την πρότασή του για την ίδρυση μη κρατικού Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Πρωινή» την περασμένη Δευτέρα.
Σε συνέντευξή του στον Αlpha 98,9 στην εκπομπή των δημοσιογράφων Σάββα Βερύκιου και Τάκη Χατζή, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η πρόταση του προβλέπει την ίδρυση και χρηματοδότηση Πανεπιστημίου από τον θεσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα συνταγματικό κώλυμα.
«Με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, τα πανεπιστήμια δεν προβλέπεται να είναι κρατικά εκπαιδευτήρια. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα λειτουργούν με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, παράγραφος 4 και 5, ως ιδρύματα που έχουν τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Άρα, μπορούν και οι περιφέρειες να φτιάξουν πανεπιστήμια και η Εκκλησία να φτιάξει πανεπιστήμιο. Μπορεί να το ιδρύσει δηλαδή η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εμείς λοιπόν την Πέμπτη, με αυτά τα λεφτά, τα 20 εκατ., θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, που θα είναι περιφερειακό», εξήγησε.
Στη συνέχεια ο Ηλείος βουλευτής άφησε αιχμές για την αδιαφορία του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Αρχαία Ολυμπία και την αξιοποίησή της, στηλιτεύοντας τις επιλογές στη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων του.
«Σε πιο πολιτισμένο κράτος της γης θα υπήρχε πανεπιστήμιο, στην περιφέρεια του οποίου υπάρχει η Αρχαία Ολυμπία και αυτό το πανεπιστήμιο δεν θα είχε ένα τμήμα ή μια σχολή στον τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, για πολιτισμικές επιστήμες. Ο κύριος πρύτανης τη σχολή αυτή την κάνει στο Αγρίνιο!», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στον μηδενικό αριθμό εισακτέων στη Μουσειολογία και στη Γεωπονία.
«Δεν συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο που γίνεται η σύνταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, γιατί για να κάνουμε τη σύνταξη αυτή, προηγουμένως θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την πραγματικότητα. Το τοπίο που θα αποτυπώσει ο χάρτης. Η Σύγκλητος πήρε την πρωτοβουλία, αλλά ας αναφέρουμε ότι συγκλητικοί έχουν γίνει και μια σειρά καθηγητές των πρώην ΤΕΙ. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ούτε διδακτορικό. Όπως λέμε στα χωριά μας, (βάζει) κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Κάποιοι έγιναν διά υπηρεσιακής εξελίξεως, νομοθετικής ρυθμίσεως, από καθηγητές ΤΕΙ, καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτό είναι μια ανωμαλία, την οποία πρέπει να διορθώσουμε», σχολίασε και καυτηρίασε τις αποφάσεις-εξπρές της Συγκλήτου για μηδενικό αριθμό εισακτέων.
«Πριν από έναν μήνα, για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας, είχε δώσει 100 εισακτέους για τον καθένα. Μέσα σε ένα μήνα, χωρίς νέα συνεδρίαση, αλλά διά περιφοράς, τους 100 τους διόρθωσαν και τους έκαναν… μηδέν. Αυτή είναι η σοβαρότητα των αποφάσεων της Συγκλήτου», είπε με νόημα.
«Να ξαναστηθεί η Τεχνολογική Εκπαίδευση»
Ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επανίδρυση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης μέσω της λειτουργίας Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών & Τεχνών, προσθέτοντας ότι η Ηλεία πρέπει να έχει θέση σε αυτό το εγχείρημα.
«Η κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας, που είναι ο τεχνολογικός τομέας, δηλαδή τα ΤΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου, με έναν νόμο έκανε πανεπιστημιακά 100 τμήματα ΤΕΙ. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα έχει μόνο πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ. Εμείς ως ΝΔ έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να ξαναφτιάξουμε την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και μάλιστα να συστήσουμε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών. Αυτές θα είναι στοιχεία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη. Αφού, λοιπόν, δεν τα έχουμε αυτά τα στοιχεία ακόμα και δεύτερον, δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η πολύ σωστή μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως, που είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εξαιτίας μάλιστα της εφαρμογής αυτής, θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας κατά 15.000-20.000, οπότε θα κλείσουν 80 σχολές. Τι νόημα έχει, λοιπόν, να κλείσουν εκ των προτέρων; Και μάλιστα με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δεν είναι αρμόδια να κλείνει σχολές. Βάσει νόμου, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος αν δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.
«Για να αποχαρακτηρίσω τη δική μου παρέμβαση, από την καχυποψία αυτή -ότι το κάνω για τις ψήφους- είπα ότι δεν θα ξαναείμαι υποψήφιος βουλευτής. Πόσο πιο καθαρό είναι αυτό; Δεν έχει κανένα νόημα να πολιτεύομαι. Εγώ δεν έχω επαγγελματική εξάρτηση από την πολιτική. Είμαι δικηγόρος, επαγγελματίας, μαχόμενος. Όταν βλέπω να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες στο πολιτικό πεδίο, για μένα αυτό το πεδίο πλέον δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία. Η Πολιτική έχει μπει σε μια διαδικασία ηθικής και πνευματικής ερήμωσης», ανέφερε και υπενθύμισε πως τα είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τα δεδομένα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Η πρόταση για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δημοσίου χαρακτήρα, έχει ξαναδιατυπωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ως διέξοδος από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 (παρ.5) του Συντάγματος, η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν πλήρως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του κράτους και έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους.
Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, η ισχύουσα συνταγματική διάταξη επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει ειδικό νόμο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη μορφή ΝΠΔΔ, κάτι που εγγυάται ότι ένα μη κρατικό ΑΕΙ θα παραμείνει μη κερδοσκοπικό και δεν θα εξαρτήσει την εισαγωγή των φοιτητών του από εισοδηματικά ή άλλα οικονομικά και όχι βαθμολογικά και γενικότερα αξιολογικά κριτήρια, ως αποδέκτης των επιταγών των άρθρων 4 παρ. 1 (ισότητα) και 5 παρ. 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας).
Θετικά έχει εκφραστεί με δήλωσή του το 2017 ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ενώ υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ έχει ταχθεί με δηλώσεις της από τον Φεβρουάριο του 2019 και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, «Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην Εκπαίδευση, με την αναγνώριση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρή κρατική εποπτεία, αξιολόγηση και αξιοπιστία», είχε αναφέρει.
Το μοναδικό «αγκάθι» που απαιτεί διευκρινίσεις, είναι η ιδιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εγχείρημα, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι καθηγητές ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Συνέντευξη Τύπου και κοινοβουλευτική παρέμβαση
Ο Κώστας Τζαβάρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο το μεσημέρι (1μ.μ.) στο δικηγορικό του γραφείο στον Πύργο, όπου και θα σχολιάσει όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, αναμένεται να προβεί σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση εντός των ημερών σχετικά με την επανένταξη της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη.