Για «οικολογική καταστροφή και στο Λούρο ποταμό, με ευθύνη της περιφερειακής αρχής και με την σφραγίδα της κυβέρνησης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ηπείρου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Δωδώνης, κλιμάκιο των οποίων, επισκέφτηκαν το Δήμο Δωδώνης «για να δουν από κοντά την καταστροφή στον ποταμό Λούρο εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας Ηπείρου», όπως σημειώνουν.
«Οι εικόνες από τα χιλιάδες άγρια είδη ψόφιων ψαριών και οστρακοειδών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία όταν σταμάτησε να ρέει το ποτάμι, αλλά και τα εναπομείναντα ζωντανά σε κάποιες άκρες της διαπλατυσμένης κοίτης που ψοφούσαν μπροστά στα μάτια μας ήταν ένα κυριολεκτικά σοκαριστικό θέαμα», επισημαίνουν.
Συνεχίζοντας τονίζουν ότι, «οι ενδημικές πέστροφες του Λούρου, οι καραβίδες που έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια στην περιοχή μαζί με άλλα είδη άγρια πανίδας, όλα ψόφια, ανέδυαν οσμή σήψης πολλά μέτρα μακριά από το ποτάμι.
Αναφέρουν ότι, «οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι τα έργα έχουν γίνει άψογα και το πρόβλημα έχει προκληθεί από την ανομβρία μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Το ποτάμι ρέει κανονικά από τις πηγές του στη Βουλιάστα, μέχρι 500 μέτρα πριν τα πρώτα σπίτια του οικισμού Ποταμιά Κουκλεσίου τροφοδοτώντας μάλιστα με άφθονο νερό τα πέριξ ιχθυοτροφεία. Μετά τις πρώτες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού από την Περιφέρεια, το νερό εξαφανίζεται».
Προσθέτουν ότι, «οι ….εργασίες διευθέτησης της κοίτης (!) είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το στρώμα εδάφους που συγκρατούσε τα νερά στην κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα το νερό αντί να κυλά στο ποτάμι να εισχωρεί και να χάνεται στην χαλικώδη κοίτη».
Συμπληρώνουν ακόμα ότι «τα ίδια “άψογα” έργα άλλωστε της Περιφέρειας έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε όλη την περιοχή. Για παράδειγμα, στον ποταμό της Τύριας, του οποίου έχει διανοιχτεί η κοίτη σε αρκετά σημεία -με αδειοδοτήσεις και μελέτες που ουδέποτε παρουσιάστηκαν- οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα το στέρεμα πηγών και την κατάρρευση του γεφυριού της Αρτοπούλας τον περασμένο χειμώνα. Ευτυχώς που εκεί δεν υπάρχει τόσο πλούσια άγρια πανίδα εντός του ποταμού, όπως στον ποταμό Λούρο.
Οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην Τύρια στο Ασπροχώρι και στην Καταμάχη να εκβαραθρώνονται οι γέφυρες και η Περιφέρεια να προκηρύσσει νέα έργα για να στηρίξει τις γέφυρες που ρίχνει».
Καταλήγοντας αναφέρουν ότι, «απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα συνεχίσει να φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης όσο αφήνει ανεξέλεγκτα τα έργα της Περιφέρειας» (Διαβάστε εδώ).