Οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων είναι το πρώτο και ίσως πιο εντυπωσιακό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, ακολουθούν άλλα 10 λάθη τα οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, προσθέτουν γραφειοκρατία.
Συνήθως πρόκειται για τρικ μείωσης των συντάξεων. Και μάλιστα, με άκομψο τρόπο και αυθαίρετες μεθόδους.
Στους υπέρ των 300.000 φακέλους της ντροπής (αναμονής) για κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και για εφάπαξ, με καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τα 5 έτη, πρέπει ακόμη να προστεθούν:
1.Η μη καταβολή των Δώρων της περιόδου 2015-16 όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για 800 ευρώ ανά συνταξιούχε. Συν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων.
2.Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να βγάζει συντάξεις με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16), ενώ έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 20 μήνες ο τρόπος υπολογισμού. Με αποτέλεσμα όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης να λαμβάνον μικρότερες αποδοχές. Και οι υπηρεσίες του Ταμείου να υποχρεωθούν και πάλι σε επανακαθορισμό των συντάξεων σε λίγο καιρό.
3.Στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξη, εκτός από τις αμοιβές από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει και τα πλασματικά έτη. Κατά παραβίαση του ν.4387/16. Με αποτέλεσμα να μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές (και η καταβαλλόμενη σύνταξη) καθώς μετά το 2010 οι αμοιβές έχουν περιοριστεί και πέφτει ο μέσος όρος αποδοχών που αποτελεί τη βάση απολογισμού (επί της οποίας επιδρά το ποσοστό αναπλήρωσης) και βγαίνει η ανταποδοτική σύνταξη.
4.Περισσότεροι από 60.000 διπλοασφαλισμένοι (συνήθως μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή, συνηθέστερα, μεταξύ Δημοσίου και ΤΣΑΥ των γιατρών του ΕΣΥ ή των Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών κ.α.) δεν έχουν λάβει ακόμη τη δεύτερη (μόνο ανταποδοτική) σύνταξη. Μια εκκρεμότητα που διαρκεί εδώ και 5,5 χρόνια (από την δημοσίευση του ν.4387/16 στις 12/5/2016).
5.Τα καθυστερούμενα της σύνταξης, μετά από 5 ή 6 χρόνια αναμονής για την καταβολή της σύνταξης, δεν αποδίδονται έντοκα.
6.Πολλοί φάκελοι έχουν χαθεί, αποτέλεσμα και των συχνών μετακομίσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και, όχι σπάνια, να χάνουν δικαιώματα.
7.Τα χρόνια καταβολής υψηλότερων εισφορών (30%-34% έναντι του 20% του ΙΚΑ) των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες δεν συνυπολογίζονται για την βελτίωση των αποδοχών.
8.Επίσης η προσαύξηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων (ασφαλισμένοι όλων των ταμείων) δε υπολογίζεται για την βελτίωση των αποδοχών.
9.Στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και ορισμένων ΔΕΚΟ, δεν συνυπολογίζονται τα Επιδόματα Ισολογισμού (μισός ή ολόκληρος μισθός στις αρχές καλοκαιριού, γνωστός και σαν 15ος μισθός μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας), επί του οποίου γινόταν παρακρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών.
10.Επίσης δεν συνυπολογίζονται οι εξαγορές των πλασματικών ετών (σπουδών –στρατού κ.λπ.) με εισφορές ανώτερες του 20% εισφορές όταν αυτές ίσχυαν (ειδικά ταμεία).