Η πανήγυρη του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας Βλαχέρνας στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας
Στις 2 Ιουνίου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την ανάμνηση της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στο Ναό των Βλαχερνών.
Το απόγευμα του Σαββάτου 1η Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας της εν Βλαχέρναις.
Το Ιερό Παρεκκλήσιο ανήγειραν οι ευλαβείς κάτοικοι του χωριού το έτος 1903 στο σημείο, όπου ανευρέθηκε θαυματουργικά η Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου, που φέρει την επιγραφή «Παναγία η εν Βλαχέρναις». Το Ιερό Εικόνισμα φυλάσσεται έκτοτε στη Λεπενού και κάθε χρόνο μεταφέρεται στο Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου τελείται η ετήσια πανήγυρη με πληθωρική συμμετοχή των πιστών.
Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, λαμβάνοντας αφορμή από τον εικονογραφικό τύπο της Θεοτόκου δεομένης, που απεικονίζεται στην Ιερά Εικόνα μίλησε για την αξία της προσευχής, τονίζοντας ότι η Παναγία μας παραμένει το αιώνιο και διαχρονικό υπόδειγμα και παράδειγμα της προσευχής. Η προσευχή είναι η ανοδική πορεία, η καρδιακή οδός που ξεκινάει με αφετηρία την γη και καταλήγει με τερματισμό τον ουρανό και μαζί με την καρδιά του ανθρώπου συμμετέχει και η σωματική του υπόσταση σε αυτήν την συγκλονιστική εμπειρία. Η Παναγία μας διδάσκει να είμαστε διαρκώς προσευχόμενοι προς τον Ουράνιο Θεό και Πατέρα μας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι η Παναγία μας υψώνει τα χέρια της και σχηματίζει μία απέραντη σε μέγεθος, σε ποσότητα και σε ποιότητα αγκάλη. Υψώνει τα χέρια της και καταδεικνύει στον άνθρωπο κάθε εποχής, ότι είναι το απάνεμο λιμάνι της ζωής μας.
Η Παναγία υψώνει τα χέρια της και ταυτόχρονα υπόσχεται, ότι θα μεσιτεύει πάντοτε για τον άνθρωπο στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Θεού. Τα υψωμένα χέρια της γίνονται η πνευματική οδός, μέσα από την οποία οι ικεσίες, οι παρακλήσεις και τα αιτήματά μας ξεκινούν με αφετηρία τη γη και ανέρχονται στον ουρανό.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι: «κάθε εικόνισμα της Παναγίας μας είναι αψευδής μάρτυρας πως τα πλήθη των ορθοδόξων Χριστιανών καταφεύγουν σε αυτή, έχοντας ακλόνητη την βεβαιότητα και την ελπίδα, ότι αν την παρακαλέσουν εκείνη θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Είμαστε υπερήφανοι και προνομιούχοι από τον Θεό, διότι ενώ ζούμε πάνω στην γη έχουμε την Παναγία πρέσβειρα στον ουρανό και ενώ αγωνιζόμαστε μέσα στην κοιλάδα του κλαυθμώνος, που είναι ο σύγχρονος κόσμος, η Παναγία μας παρεδρεύει στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Θεού και μεταφέρει όλα τα αιτήματά μας, ώστε ο άνθρωπος να λαμβάνει την απάντηση στις παρακλήσεις του».
Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Συλλόγων και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας που ανακαινίσθηκε πρόσφατα με τη φροντίδα του Εφημερίου του Ναού, π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρου και στεγάζει όλες τις ποιμαντικές και φιλανθρωπικές δράσεις της ζωντανής αυτής Ενορίας.
Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς από την Πολιτιστική Στέγη Λεπενούς «Παναγία Βλαχέρνα» και τον Λαογραφικό Όμιλο Λεπενούς «Ο Κατσαντώνης».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων και εξέφρασε τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνειά του, λέγοντας: «Εκφράζω τη χαρά μου, γιατί πρώτη φορά συμμετείχα σε αυτή την λαμπρή διπλή πανήγυρη, τη θρησκευτική και την πολιτιστική. Θέλω να πω, πως αυτό που βιώσαμε σήμερα είναι η πεμπτουσία της ελληνικής μας παράδοσης και ιστορίας, διότι εμείς οι Έλληνες στηριχτήκαμε και θα πρέπει να στηριζόμαστε στην πίστη μας και τον πολιτισμό μας. Εδώ, σήμερα, στη Λεπενού, διαπίστωσα μία πιστή ζωντανή που κρατάει ως θησαυρό αδαπάνητο ένα θαυματουργό Θεομητορικό Εικόνισμα, αλλά ταυτόχρονα διέκρινα και μία εξίσου ζωντανή πολιτιστική παράδοση. Δεν χόρεψαν απλώς τα παιδιά μας, αλλά έδωσαν την ψυχή τους την ώρα που χόρευαν και αυτό σημαίνει, ότι αγαπούν τον τόπο τους, αγαπούν την παράδοση, την ιστορία, τους προγόνους τους και όσα εκείνοι τους παρέδωσαν και τα διατηρούν ως θησαυρό αδαπάνητο».