«Επιβεβλημένη κίνηση και απολύτως λογική» χαρακτηρίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μαΐου, μιλώντας στο CNN Greece. Διατυπώνει τη διαφωνία της ως προς τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών, ενώ εκτιμά ότι το self test συνιστά σημαντικό εργαλείο εν μέσω πανδημίας.
Η κυρία Λινού υπογράμμισε πως το ζητούμενο με το άνοιγμα της εστίασης είναι να μην υπάρξει «χαλάρωση» των μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει στην Ελλάδα.
«Το άνοιγμα της εστίασης είναι απολύτως λογικό και έπρεπε να γίνει. Βασική προϋπόθεση παραμένει, όμως, ότι θα λειτουργεί αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκες την ώρα που οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν φαγητό ή ποτό, με αποστάσεις και με περιορισμένα τα τραπέζια μόνο στα άτομα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή με ανθρώπους που ανήκουν στην “κοινωνική μας φούσκα” και με επαρκή και αποτελεσματικά self test στους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους», υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.
Ερωτηθείσα, ειδικότερα, πώς αποφασίστηκε το άνοιγμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid 19 αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, η κυρία Λινού απάντησε:
«Σε όλες τις χώρες όπου η εστίαση έχει ανοίξει, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν χειροτέρευσαν. Τουναντίον το άνοιγμα φαίνεται πως βοήθησε».
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τι ανοίγει και τι όχι
Σημαντική ήταν, ωστόσο, η επισήμανση της Αθηνάς Λινού για τους δείκτες εκείνους που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο ως προς το τι ποιοι κλάδοι δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν και ποιοι όχι.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Ιδανικά οι δείκτες που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται, θα ήταν μεθοδευμένες έρευνες που θα έδειχναν πώς αποδίδει ή όχι το κάθε μέτρο αλλά και ποια μέτρα δεν έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα. Ωστόσο, αυτό, δυστυχώς απ’ ό,τι γνωρίζω δεν γίνεται ή εάν γίνεται, τότε δεν είναι ευρέως γνωστό. Εκείνο, όμως που ξέρουμε όλοι παγκοσμίως είναι ότι η παρουσία ανθρώπων σε υπαίθριο χώρο ή σε χώρους που έχουν τη δυνατότητα να αερίζονται συστηματικά με φυσικό αερισμό, δεν αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο, όσο αποτελούν οι κλειστοί χώροι, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα φυσικού αερισμού».
Επιβεβλημένη η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού, η κυρία Λινού τόνισε πως «ήταν επιβεβλημένη η επίσπευση των διαδικασιών από τη στιγμή που υπάρχει επαρκής αριθμός δόσεων».
«Δεν τίθεται θέμα ως προς αυτό. Οι εμβολιασμοί έπρεπε να γίνονται με διαδικασίες – εξπρές. Το εμβόλιο οπωσδήποτε συνεισφέρει πάρα πολύ σημαντικά στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και μέσω αυτής συμβάλλει στη μείωση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο ΕΣΥ αλλά και στη μείωση των θανάτων από Covid 19», υπογράμμισε.
Ενστάσεις για τους εμβολιασμούς της ομάδας 30-39 με AstraZeneca
Ωστόσο, η Αθηνά Λινού εξέφρασε την αντίθεσή της ως προς τις επιλογές των ηλικιών και του εμβολίου που χρησιμοποιείται κάθε φορά σε κάθε ηλικιακή ομάδα, τονίζοντας πως η ίδια έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας από 30 έως 39 ετών.
«Εκεί υπάρχουν ενστάσεις, εγώ έχω εκφράσει ενστάσεις ως προς αυτό και νομίζω ότι η πολιτεία και οι επιτροπές έχουν πάρει τις αποφάσεις τους με δεδομένα, τα οποία φαντάζομαι ότι είναι λογικά, αλλά δεν είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ ότι είναι λάθος να εμβολιάζεται η εν λόγω ηλικιακή ομάδα χωρίς καμία επιλογή. Κι αυτό το λέω, επειδή υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών και συγκεκριμένα θρομβοεμβολικών παρενεργειών είναι μεγαλύτερος στις νεότερες ηλικίες και βαίνει μειούμενος όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων. Αυτό είναι δεδομένο, υπάρχουν στοιχεία που το υποστηρίζουν, δηλαδή μελέτες από άλλες χώρες και επομένως θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την άποψή μου. Δεν ξέρω ποια άλλα διαφορετικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν, για να ληφθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε με έμφαση.
Για τα self test
Ερωτηθείσα τέλος για το πώς κρίνει την αποτελεσματικότητα των self test, η Αθηνά Λινού επισήμανε πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά και μπορέσει να το διαχειριστεί το σύνολο του πληθυσμού, όλες οι ηλικιακές ομάδες και όλοι οι άνθρωποι».
«Το ζήτημα είναι μετά το self-testing να επακολουθήσει ιχνηλάτηση, ώστε τα κρούσματα που θα είναι θετικά να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα προστασίας έναντι του εαυτού τους αλλά και έναντι των επαφών τους», κατέληξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.
Πηγή: cnn.gr