Να διατηρήσει στις «ράγες» την σταδιακή επανεκκίνηση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων επιδιώκει η κυβέρνηση, προσθέτοντας με φειδώ τα νέα ορόσημα στον οδικό χάρτη.
Σε κάθε περίπτωση, στο προσεχές κρίσιμο δίμηνο, με την πρόοδο των εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες και την πτώση στον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων, κεντρικό πεδίο προσοχής θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας -στις ΜΕΘ- όπως επίσης στον αριθμό των θανάτων.
Άλλωστε, μια από τις βασικές σταθερές στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Γι’ αυτό και είναι κομβικής σημασίας να μπει κάτω από την εμβολιαστική ασπίδα ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων αυτής της κατηγορίας.
Στα στατιστικά στοιχεία άλλωστε καταγράφεται η σημαντική πτώση στα κρούσματα και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.
Στη διάρκεια αυτού του διμήνου «θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας» όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ.
«Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα λύκεια και τα ερωτήματα
Το επόμενο βήμα, για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει σήμερα το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι το άνοιγμα των λυκείων, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν ότι το άνοιγμα των λυκείων μπορεί να γίνει με ασφάλεια χάρη στο νέο «όπλο» των self test, η παραλαβή των οποίων έχει ξεκινήσει.
Η διανομή τους θα γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία, κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από 16 έως 18 ετών.
Ερωτηματικό πάντως αποτελεί ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών στις περιοχές που εμφανίζουν αυξητική επιδημιολογική επιβάρυνση.
Για τα δημοτικά πάντως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η εκτίμηση ότι υφίστανται ακόμη χρονικά περιθώρια μέχρι να επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία των εξαιρετικά επιβαρυμένων περιοχών έχουν ήδη περάσει από το μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των ειδικών κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης.
Τα σενάρια για τις υπερτοπικές
Σταδιακά φαίνεται πως προστίθενται και περισσότερες σκέψεις για τις προσαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν στο μείγμα των μέτρων που θα ισχύσουν για το φετινό Πάσχα.
Στην αιχμή του βρίσκεται το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης στις υπερτοπικές μετακινήσεις.
Το «παράθυρο» που άνοιξε με τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θέλει την παροχή της σχετικής δυνατότητας στους πολίτες, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και υπό την προϋπόθεση, ότι η μετακίνηση θα γίνεται σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό επίπεδο είναι ίδιο με εκείνο του τόπο μόνιμης κατοικίας.
Επιπλέον και σύμφωνα με άλλες φαίνεται πως εξετάζονται και πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.
Κατά πληροφορίες, εάν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τότε θα είναι εφικτή η μετάβαση μόνο στον προορισμό που θα επιλεγεί.
Δεν θα δίνεται η δυνατότητα, και με τη χρήση νέων εργαλείων, για επίσκεψη σε όμορες περιοχές.
Ο κ. Γεραπετρίτης πάντως απέκλεισε ενδεχόμενο το φετινό Πάσχα να περιλαμβάνει την άρση περιορισμών στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και την εστίαση.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εστίαση θα λειτουργήσει μετά το Πάσχα.
Ο συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, η προσοχή των αρχών είναι στραμμένη στη Θεσσαλονίκη, όπου η πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει αυξηθεί.
Η ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και Εντατικής Θεραπείας, η περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται στην προμετωπίδα των σχεδίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση υπάρχουν επιπλέον 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», ενώ υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Γεννηματάς» και στον «Άγιο Δημήτριο».
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ.
«Ακραία σενάρια» για την Κοζάνη
Η ανησυχία εντείνεται και για την Κοζάνη, για την οποία γίνονται σχεδιασμοί για τα πιο ακραία σενάρια όπως είπε κατά την επίσκεψη του, ο υπουργός, Αναπληρωτής Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι το νοσοκομείο τόσο τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος, όπως επίσης και τώρα που κορυφώνεται το τρίτο κύμα «δέχεται πολύ μεγάλη πίεση αλλά καταφέρνει να διαχειρίζεται τα περιστατικά covid στην πολύ καλά οργανωμένη Παθολογική κλινική αλλά και στην ΜΕΘ που ανέπτυξε γι’ αυτό το σκοπό κατά την διάρκεια της πανδημίας».
Στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης που έγινε στο Νοσοκομείο Κοζάνης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις ιδιωτικής κλινικής για την εξυπηρέτηση non-covid περιστατικών.
Πηγή: cnn.gr