Lockdown: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και κουρεία – Τι ισχύει για την κυκλοφορία και τις Εκκλησίες.
Ανάποδα γύρισε την κλεψύδρα για τις ανακοινώσεις του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα από πλευράς της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παρότι μέλημα αμφότερων των ειδικών και του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η διατήρηση του όποιου πλεονεκτήματος δημιουργήθηκε τις ημέρες της καραντίνας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην εξατμιστεί και μετά τις γιορτές, χωρίς μάλιστα να υπάρξει επιπλέον αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων.
Τη δύσκολη αυτή εξίσωση καλούνται να λύσουν τις επόμενες ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο με το χρόνο να κυλά εναντίον τους, καθώς η αργή βελτίωση των συνθηκών στο ΕΣΥ τραβά πίσω τους όποιους σχεδιασμούς. Αυτοί αναμένεται να ξεδιπλωθούν από αύριο και μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρότι οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων ως προς το εύρος και την χρονική εμβέλεια της επιστροφής στην κανονικότητα.
«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά», ανέφερε, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας, φρενάροντας πάντως τις όποιες προσδοκίες άμεσης χαλάρωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και με στόχο η επιστροφή στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα να μην καταστήσει δώρο άδωρον το lockdown, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διαφορετικά σχέδια, είτε για οριζόντιο (αλλά πιο κοντά στις γιορτές) άνοιγμα των καταστημάτων, είτε για κλιμακωτή επάνοδο του λιανεμπορίου, αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα.
Πρώτα κομμωτήρια και κουρεία
Με σκηνές… αγοραστικής φρενίτιδας, ωστόσο, να καταφθάνουν στην Αθήνα από την Ευρώπη, το ενδεχόμενο μαζικής συρροής καταναλωτών στην αγορά τρομάζει περισσότερο από όλα τους ειδικούς, την ώρα που στενεύουν χρονικά τα περιθώρια για τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν κάποιον τζίρο την περίοδο των γιορτών. Το βαθμό δυσκολίας για την εξίσωση ανεβάζει και η αδυναμία ανταπόκρισης των ταχυμεταφορών στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ δύσκολα θα εφαρμοζόταν το σύστημα του «click away» (παραλαβή επί τόπου στο κατάστημα κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος ανακοίνωσε επιπλέον ότι πρώτα από όλα θα ανοίξουν κομμωτήρια και κουρεία, δηλαδή καταστήματα με μικρή κινητικότητα, καθώς οι ειδικοί κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποιώντας παράλληλα πως «αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», για αυτό και «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».
Αλλαγές στην κυκλοφορία
Προς διευκόλυνση των χριστουγεννιάτικων αγορών, τροποποίηση θα υπάρξει και στο ωράριο κυκλοφορίας, ώστε να διευκολυνθούν και οι καταναλωτές και οι υπάλληλοι των καταστημάτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων. «Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» γνωστοποίησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μια ακόμη τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας εξετάζεται ειδικά για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χαλαρώνοντας εν μέρει το πλαίσιο, για να μετακινηθούν όσοι το επιθυμούν. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό σε όλη την περίοδο των γιορτών.
Δεύτερες σκέψεις, ωστόσο, κάνει η κυβέρνηση για τη διάρκεια της καραντίνας, δεκαήμερης σήμερα, που έχει επιβληθεί σε όσους ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου, για να μην αναχαιτίσει πλήρως το όποιο ταξιδιωτικό ρεύμα, αν και κλειστά θα παραμείνουν όλες τις γιορτές χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινά θέρετρα σε όλη την Ελλάδα.
Μέτρα… Πάσχα στην εκκλησία
Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο εξήγησε σήμερα ο κ. Πέτσας, με τη χώρα να εκλαμβάνεται ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια από τους ειδικούς, τη στιγμή που η συσσώρευση ιικού φορτίου αποτελεί την καρδιά του προβλήματος που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, εκτός από την επανεκκίνηση της αγοράς και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση, εξίσου έντονα καταγράφεται η ανάγκη για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων από πλευράς των πιστών. Ιδιαίτερα εποικοδομητική, στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως ήταν η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ ο τρόπος επιστροφής των πιστών στους ναούς κατά το εορταστικό δωδεκαήμερο θα αποτελέσει μέρος του κυβερνητικού σχεδίου «εξόδου» προς τα Χριστούγεννα, βασισμένο εν πολλοίς στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών, με περιορισμό στον αριθμό των πιστών ανά εκκλησία και με αυστηρή τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας, δίνοντας το σήμα για το άνοιγμα εκ νέου των ναών.
Πηγή: protothema.gr