Λαϊκή Συσπείρωση Αμφιλοχίας: Ψηφίστηκαν με σχετική πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα, τα δημοτικά τέλη και ο προϋπολογισμός του 2021. Και πριν περάσουν τρεις μέρες αποδείχτηκε πόσο φτωχό είναι ένα ακόμη τεχνικό πρόγραμμα και πόσο φτωχός είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός.
Γιατί είναι πλήρης η ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και σε πλήρη σύμπνοια με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος βάζει τις λαϊκές ανάγκες ενέχυρο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί αποτελεί συμπλήρωμα μιας ολέθριας για τον Λαό ευρωενωσιακής πολιτικής. Όπου δε χωράνε τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν υπάρχει κέρδος. Δε χωράει η οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, για να υπάρχει πρόληψη και πολιτική προστασία, γιατί θεωρείται κόστος.
Θα περίμενε κανείς, έπειτα από μία ομολογουμένως συνεχιζόμενη και το 2021 οικονομική κρίση, στον προϋπολογισμό του δήμου να υπήρχε μία σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα… Εν μέσω πανδημίας, δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, τουλάχιστον η πρόθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να καταδείξει έμπρακτα την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές δομές παροχών βοήθειας σε άπορες οικογένειες. Καμιά όμως από τις δημοτικές παρατάξεις, πόσο μάλλον η δημοτική αρχή δεν ψέλλισε ούτε μια αράδα για τα χρωστούμενα εκατομμύρια από το κεντρικό κράτος προς τον Δήμο (για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από το κράτος στους δήμους). Έστω να ψέλλιζε μια αράδα ότι θα τα διεκδικήσει, αντί να παρουσιάζει ως μονόδρομο το ότι θα τα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι δημότες μέσω της τοπικής φορολογίας. Η αντιπαράθεση και η διαφοροποίηση των δημοτικών παρατάξεων γίνεται σε επουσιώδη ζητήματα. Τη διαχείριση της φτώχειας και της μιζέριας την ονομάζουν ρεαλισμό. Την προσαρμογή στην προκρούστεια κλίνη του παρατηρητηρίου τη θεωρούν ως επιτυχία.
Η κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) κινείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των τακτικών εσόδων είναι από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, την ώρα που αυτά εισπράττονται όχι γιατί περισσεύουν από τους εργαζομένους και τους μικροεπαγγελματίες, αλλά επειδή οι εισπρακτικές εταιρίες –εν μέσω της κρίσης- τους κόβουν το ρεύμα αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος (και μαζί του και τα δημοτικά τέλη). Έτσι η δημοτική αρχή ξελασπώνει την κυβέρνηση από την «τρύπα» των χρωστούμενών της προς τους Αμφιλοχιώτες. Πως αλλιώς εξηγείται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διεκδίκησης προσλήψεων στις βασικές υπηρεσίες του δήμου που παραμένουν υποστελεχωμένες, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία, δηλαδή οι υπηρεσίες που η λειτουργία τους αφορούν άμεσα τη ζωή των δημοτών;
Καταγγέλλουμε και καταψηφίσαμε αυτόν τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό που κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση, που δεν αφουγκράζεται την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που μέρα με τη μέρα καταστρέφονται οικονομικά, που αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των για υγεία, για παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό και ελεύθερους χώρους.
Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.
•Παλεύουμε για δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
• Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
• Παλεύουμε για την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων του Δήμου μας.
• Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και ποιμνιοστάσια και άμεσα να αποζημιωθούν.
Άμεσα να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα σε Βάλτο, Μπούκα και όπου αλλού χρειάζεται.