Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε μια πρώτη εικόνα των σκέψεων της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, αναφορικά με την υπερτοπική μετακίνηση εν όψει του Πάσχα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε».
Ο καθηγητής σημείωσε πως το ΕΣΥ πιέζεται έντονα, κάτι που είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως δεν έχει γίνει συγκεκριμένη συζήτηση ακόμη για το θέμα.
Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα του Πάσχα, σχολιάζοντας γενικότερα τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του κορωνοϊού.
«Είναι κρίσιμο το θέμα του Πάσχα, που ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να το κρίνουμε. Είδατε τα κρούσματα και τους θανάτους χθες, αλλά και τους διασωληνωμένους. Λέμε ότι είμαστε σε οριζοντίωση των κρουσμάτων, αλλά έχουν αυξηθεί και τα τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερα», ανέφερε.
Οι δύο επιλογές ειδικών και κυβέρνησης για το Πάσχα
«Ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που ξεκαθάρισε πως κατά τη γνώμη του είναι προτιμότερο να ακολουθηθεί η δεύτερη επιλογή.
Αναφερόμενος άλλωστε στις πασχαλινές γιορτές, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το θέμα της υπερτοπικής μετακίνησης, είναι πολύ νωρίς, μεσολαβεί ως τη Μεγάλη Εβδομάδα χρόνος περισσότερο από δέκα ημέρες, που, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι για τα ζητήματα της πανδημίας μια αιωνιότητα».
Πηγή: iefimerida.gr