Η μεγάλη πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου βρέθηκε στο επίκεντρο της «μαραθώνιας» συνάντησης του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, Μιχάλη Σερασκέρη.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην χειρουργική κλινική, ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχουν εφημερίες ή αυτές να είναι μοιρασμένες μεταξύ των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, το επόμενο διάστημα, ίσως και μέχρι το τέλος του Ιουνίου, χωρίς όμως αυτό να έχει αποσαφηνιστεί, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Αγρινίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία αναμένεται να εξαγγείλει κάποια πράγματα αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές οι εξαγγελίες να αφορούν την ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό και ενδεχομένως και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σερασκέρη ο κ. Σαλμάς, φαίνεται πως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το νοσοκομείο αφού οι μισές κλίνες είναι άδειες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να νοσηλευτεί σε άλλα ιδρύματα, αλλά όχι σε αυτό του Αγρινίου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το νοσοκομείο Αγρινίου έχουν αποχωρήσει ήδη 11 ιατροί τον τελευταίο χρόνο και αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι τέσσερις λόγω συνταξιοδότησης. Αντιθέτως, όπως τόνισε, προσελήφθησαν μόλις τρεις ιατροί και υφίσταται ζήτημα υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο.
Σημαντική κρίνεται και η αναφορά που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας στο γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή από το νοσοκομείο Αγρινίου απουσιάζει περίπου το 20% των εργαζομένων του, είτε γιατί είναι ανεμβολίαστοι και έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, είτε γιατί βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες, είτε για διάφορους άλλους λόγους. Από τα 355 άτομα του έμψυχου δυναμικού του νοσοκομείου, «μάχιμα» είναι τα 286 και αυτό από μόνο του αυξάνει την πίεση που ασκείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η ανακοίνωση του κ. Σαλμά:
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας καθηγητής κύριος Μάριος Σαλμάς επισκέφτηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου κύριο Μιχάλη Σερασκέρη και τους εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς με τους διευθυντές των υπηρεσιών και τους γιατρούς της Χειρουργικής κλινικής.
Η επίσκεψη διήρκεσε δυόμιση ώρες, ο κύριος Σαλμάς ενημερώθηκε για την κατάσταση του νοσοκομείου, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τους δείκτες απόδοσης του νοσοκομείου, για τα τρέχοντα προβλήματα καθώς και για τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του. Η πρώτη διαπίστωση αφορούσε την μονάδα εντατικής θεραπείας η λειτουργία της οποίας αποκαταστάθηκε μετά την αλλαγή της διοίκησης και τον αποχαρακτηρισμό της από μονάδα COVID.
Συνεχίζει εύρυθμα την λειτουργία της με πέντε γιατρούς και σημερινούς νοσηλευόμενους τέσσερις ασθενείς, ενώ οι δείκτες της μονάδας επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένει όμως το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων που είναι ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών και ο δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Από τα ποσοστά πληρότητας των κλινών προκύπτει αβίαστα ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στο νοσοκομείο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ οι αναπτυγμένες κλίνες που έχει το νοσοκομείο είναι 234, υπάρχουν μόνο 87 νοσηλευόμενοι, δηλαδή ποσοστό πληρότητας 37%. Αυτό σημαίνει όχι ότι δεν αρρωσταίνουν οι κάτοικοι , αλλά ότι επιλέγουν διαφορετικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Αιτίες που συμβάλλουν σε αυτή την εξέλιξη αφορούν σε δομικά προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και σε αδυναμίες του συγκεκριμένου νοσοκομείου.
Ενδεικτικά δεν είναι δυνατόν να μη διατίθενται χειρουργικές αίθουσες για περισσότερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που το νοσηλευτικό και λοιπό πλην ιατρών προσωπικό που φαίνεται να υπηρετεί στον οργανισμό είναι 355 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 70 δεν εργάζονται για διάφορους λόγους ποσοστό 20% , δηλαδή ο ένας στους πέντε εργαζόμενους στο νοσοκομείο Αγρινίου δεν βρίσκεται στη θέση του.
Γι’ αυτό το θέμα ο κύριος Σαλμας ζήτησε από τον διοικητή κύριο Σερασκέρη να παρέμβει, ώστε να ελέγξει τους λόγους απουσίας, αλλά και στα πλαίσια της επικοινωνίας του με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα που είχε κατά τη διάρκεια της σημερινής του σύσκεψης, πρότεινε νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας εργαζόμενος να απουσιάσει να μη μπορούν αθροιστικά να δώσουν το δικαίωμα να απουσιάζει ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % από κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα, με απλά λόγια να υπάρξει πλαφόν στο ποσοστό απουσίας για λόγους που μπορεί η διοίκηση να επηρεάσει.
Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η σταδιακή αποδυνάμωση σε ιατρικό προσωπικό. Ενδεικτικά οι γιατροί που αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο φτάνουν τον αριθμό 11 και μαζί με τους γιατρούς που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους που είναι τέσσερις ανεβάζουν τον αριθμό σε 15.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τρεις θέσεις γιατρών που πρόκειται να προκηρύξει το Υπουργείο Υγείας για το νοσοκομείο Αγρινίου στην προσεχή προκήρυξη δεν επαρκούν και οδηγούν σε σαφή υποβάθμιση του ιατρικού δυναμικού.
Ειδικότερα, αφορμή για την σημερινή επίσκεψη του κυρίου Σαλμά στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου ήταν η εμπλοκή που προέκυψε με τις εφημερίες της Χειρουργικής κλινικής. Ο κύριος Σερασκέρης ενημέρωσε αναλυτικά για το πρόβλημα αναφορικά με τις εφημερίες για το υπόλοιπο του Ιουνίου, θέμα για το οποίο εκλήθησαν και οι τέσσερις εν ενεργεία γενικοί χειρουργοί, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους έθεσαν τα προβλήματα και πρότειναν λύσεις στο πως θα αποφευχθεί η αναστολή εφημερίας της γενικής χειρουργικής.
Ο κύριος Σαλμάς επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα και όρισαν συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσες δραστικές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της γενικής χειρουργικής κλινικής αλλά και όλου του νοσοκομείου. Ο κύριος Σαλμάς ζήτησε από την υπουργό να επισκεφτεί το νοσοκομείο Αγρινίου στο προσεχές διάστημα και η Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφτεί το νοσοκομείο του Αγρινίου.
Επίσης επικοινώνησε με τον διευθυντή του Υπουργού Υγείας κυρίου Πλεύρη τον κύριο Κοντό και τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας κύριο Καρβέλη ,ώστε να κινητοποιηθούν για την εξεύρεση άμεσης λύσης.
Στην αρχή της συνάντησης με τον διοικητή παρευρέθηκε και ο κύριος Τσέτσος Κωσταντίνος ο οποίος δώρισε μία αναπνευστική συσκευή στο νοσοκομείο Αγρινίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν την διασωλήνωση.
Στην αρχή των δηλώσεων που έκανε μετά την επίσκεψη ο κύριος Σαλμάς ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό, αλλά και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου για την προσπάθεια που καταβάλλουν να στηρίζουν τους νοσηλευόμενους και τους ασθενείς που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.