Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς επιβολής του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε αγορές από καταστήματα της Κίνας, το ebay, το Amazon και άλλα διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού, όπως και για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό επήλθαν από την 1η Ιουλίου, οι οποίες επικυρώνονται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Με καθυστέρηση, που δεν επέτρεψε την έγκαιρη προετοιμασία τόσο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, αλλά και των τελωνειακών υπηρεσιών, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε εκπρόθεσμα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το νέο καθεστώς και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου, αντί αρκετές μέρες νωρίτερα, όπως θα ήταν το λογικό.
Οι Οδηγίες της ΕΕ 2017/2455 και 2019/1995 ήταν γνωστές από παλιά, αλλά το υπουργείο Οικονομικών άφησε τη νομοθετική ρύθμιση, για την τελευταία στιγμή.
Όλα με 24%
Με τις αλλαγές καθορίζεται νέο θεσμικό περιβάλλον για τον ΦΠΑ σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, τόσο για τις αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με σαφή πλεονεκτήματα για τα δημόσια έσοδα και την επιχειρηματική κοινότητα, αναφέρει το υπ. Οικονομικών.
Όταν, το ΥΠΟΙΚ βλέπει «πλεονεκτήματα» για τα δημόσια έσοδα σημαίνει επιβάρυνση ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Η βασική παράμετρος του νέου νομοσχεδίου είναι, πώς όλα τα αγαθά που εισάγονται από χώρες της ΕΕ ή από τρίτες χώρες θα βαρύνονται με ΦΠΑ 24%. Αναλυτικότερα οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά από τρίτες χώρες και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Δηλαδή και οι παραγγελίες που έγιναν μέχρι την 30η Ιουνίου θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%, εφόσον το προϊόν φτάσει στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά.
Αντίθετα με την επιβάρυνση των μικροδεμάτων, λιγότερο θα είναι το κόστος εισαγωγής για αγαθά που κοστίζουν από 22,01 έως και 150 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αξίας προϊόντα, σήμερα βαρύνονται με ΦΠΑ και με τέλη εκτελωνισμού ύψους 15 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου θα βαρύνονται μόνο με τον ΦΠΑ και όχι με τέλη εκτελωνισμού.
Τα αγαθά που αγοράζονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βαρύνονται με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα κατανάλωσης και όχι με τους συντελεστές που επιβάλλονται στη χώρα προέλευσης. Αυτό σημαίνει πως όταν κάτοικοι της Ελλάδας αγοράζουν προϊόντα από καταστήματα άλλης χώρας της ΕΕ θα βαρύνονται με ΦΠΑ 24%, ανεξάρτητα από τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα που είναι η έδρα του καταστήματος.
Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους αγορών για τους Έλληνες, αφού οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει 19%, που σημαίνει η αγορά ενός αγαθού αξίας 100 ευρώ που κόστιζε με τον ΦΠΑ 119 ευρώ, από την 1η Ιουλίου θα κοστίζει 124 ευρώ.
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο
Συνοπτικά οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:
- Καθιερώνεται νέο, για όλη την Ε.Ε., κατώφλι 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο:
- οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE), και
- οι πωλήσεις από απόσταση εντός της Ε.Ε.,
θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή.
- Θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών προς τελικούς καταναλωτές να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν και τον φόρο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη κατανάλωσης για:
- όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,
- τις εντός Ε.Ε. πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και
- ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
- Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
- Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από σήμερα 1.7.2021 επιβάλλεται ΦΠΑ στα μικροδέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Ως εκ τούτου, καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για μικροδέματα αξίας μέχρι 22 ευρώ που ίσχυε μέχρι και 30.6.2021.
- Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις με ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιτρέπεται να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν τον ΦΠΑ που αφορά στα άλλα κράτη-μέλη για πωλήσεις αγαθών τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες αξίας μέχρι 150 ευρώ, και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή φόρο κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι ο αναλογών ΦΠΑ προσδιορίζεται με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη-μέλη κατανάλωσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
- Παρέχονται ειδικές ρυθμίσεις καταβολής του ΦΠΑ εισαγωγής ηλεκτρονικού εμπορίου για όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS), σύμφωνα με τις οποίες ο ΦΠΑ καταβάλλεται την 16η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της εισαγωγής, χωρίς άδεια και σύσταση εγγύησης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Icisnet της ΑΑΔΕ
Πηγή: sofokleousin.gr