Αυτοί είναι οι ελληνικοί δήμοι που αρίστευσαν και βραβεύτηκαν ως εκείνοι που ασκούν «Καλή διακυβέρνηση» και ψηφίστηκαν από τους εργαζομένους τους και τους δημότες.
Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ, στο ΙΤΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE) αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών μέσω ερωτηματολογίων που οι εμπλεκόμενοι πολίτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους μπορούσαν να συμπληρώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε το ΙΤΑ.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με πλήρη φάκελο 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.
Οι δήμοι που επιβραβεύτηκαν για την άσκηση καλής διακυβέρνησης είναι: Δωδώνης, Καλλιθέας, Αλεξανδρούπολης, Πηνειού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγιάς, Μυκόνου, Λαρισαίων, Αλίμου, Παπάγου-Χολαργού, Δομοκού, Μεγάρων, Σερρών, Τρικκαίων, Αμφιλοχίας, Παλαιού Φαλήρου, Ηγουμενίτσας, Αρχαρνών Αστερουσιών, Τεμπών, Χάλκης, Αγίου Δημητρίου, Βόλου, Αγρινίου, Ωραιοκάστρου, Σητείας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει από τη συνείδηση του κόσμου ο σκεπτικισμός που είχε καλλιεργηθεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θύλακας αδιαφάνειας και το Σήμα Αριστείας από Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια καλή πρακτική για την νέα αξιόπιστη, σοβαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματίζεται ο κόσμος της.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού) τόνισε τον σημαντικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ να καθοδηγήσει, σε συνεργασία με το ΙΤΑ, τους Δήμους στην καινοτόμο αυτή δράση. Ο κ. Αποστολόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί με την καθοδήγησή τους μετέφεραν τεχνογνωσία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και συνέδραμαν στη βελτίωση όλων των Δημάρχων στην προσέγγιση τους για το πώς οι Δήμοι παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τον καθοδηγητικό ρόλο του στο πρόγραμμα αλλά και τους 69 Δήμους της Ελλάδας που ενεργοποιήθηκαν και πήραν μέρος σε κάποιο από τα τρία ερωτηματολόγια για τις τρεις κατηγορίες αξιολόγησης.
Επίσης ευχαρίστησε για τη συνεργασία και την αρωγή του, το Υπουργείο Εσωτερικών. «25 Δήμοι κατέθεσαν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας και μάλιστα 23 από αυτούς συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 3.00, μια βαθμολογία που αποτελεί πανευρωπαϊκά πολύ υψηλό ποσοστό και δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ τόνισε ότι η εξωστρέφεια που πρέπει να επιδεικνύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εποχή μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει να μας οπλίζει με θέληση και αισιοδοξία για το μέλλον των Δήμων της Ελλάδας, βάζοντας τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο όλων των δράσεων μας.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης μίλησε για τις συνθήκες που αλλάζουν και την ανάγκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπει στη νέα εποχή μετά τα χρόνια της κρίσης με νέο όραμα και στόχους. Είναι πολύ σημαντικό το «πάμε να μετρηθούμε» γιατί δεν είναι μόνο το κομμάτι διακυβέρνησης, είναι πάρα πολλοί τομείς που πρέπει να στοχεύσουμε, και η ΚΕΔΕ, το ΔΣ, όλη η Αυτοδιοίκηση αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει είναι μια καινούργια μέρα. Νέα μέρα στη διοίκηση, στη διαχείριση, στη στοχοθεσία, διότι μέσα από τους στόχους γινόμαστε και καλύτεροι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης.
Η Alina Tatarenko, Επικεφαλής Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση, Συμβούλιο της Ευρώπης είπε: « Αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για εμάς να βλέπουμε τους δήμους στην Ευρώπη να λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας.
Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης της Ευρώπης έχει δουλέψει απευθείας με τις τοπικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση δεξιοτήτων σε τοπικό επίπεδο για την καλή και δημοκρατική διακυβέρνηση και έχουμε αποκτήσει εργαλειοθήκες, μια από τις οποίες είναι και το Σήμα Αριστείας, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας.
Η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη μέλη της Ευρώπης εργάζονται στο πρόγραμμα ELOGE, το οποίο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ώστε οι δήμοι της Ευρώπης να μάθουν ο ένας από τον άλλο, αλλά και εμείς να μάθουμε τι σκέφτεστε και τι θέλετε να αλλάξετε στο μέλλον».
Πηγή: in.gr – Χρήστος Ράπτης