Καθησυχαστικός εμφανίζεται στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία. Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την μετάλλαξη αυτή. Ποια είναι τα ευχάριστα και ποια τα δυσάρεστα νέα.
Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίστηκε ψύχραιμος σχετικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία, αλλά και στο τι σημαίνει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.
Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.
«Όπως βλέπετε στο συνημμένο αρχείο οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε χτεσινό διάγγελμά του ανακοίνωσε περιορισμούς επιπέδου 4 για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και δεν απάντησε στην ερώτηση αν τα μέτρα αυτά μπορεί να παραταθούν μέχρι και το Μάρτιο. Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η οδηγία είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι.
Κανείς δεν μπαίνει ή δεν φεύγει από τη ζώνη 4 προς άλλες περιοχές. Κλείνουν γυμναστήρια και χώροι διασκέδασης και σχεδόν όλα τα καταστήματα. Επιτρέπονται συναντήσεις με μέλη άλλης οικογένειας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και θα δουλεύουν από το σπίτι όλοι πλην αυτών που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες).
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με την βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν.
Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.
Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.
Όπως βλέπετε στο συνημμένο αρχείο οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια τονίζουν και οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει δημοσιεύμα των New York Times. Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01.
Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονόες ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα -όπως επισήμανε στις ανακοινώσεις του, χθες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας «lockdown» τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.
Tα κακά νέα: Η διασπορά του νέου στελέχους είναι ταχύτατη
Στην πράξη, η πιο ταχεία διασπορά του ιού σημαίνει περισσότερες μολύνσεις, περισσοτερες νοσηλείες και, τελικά, περισσότερους θανάτους. Έτσι, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων. Η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο γρήγορα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε πως βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με αξιωματούχους από τη Βρετανία, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορονοϊού, αν και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνο.
Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία. Στο πλαίσιο αυτό, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας).
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο, διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών. Την ίδια ώρα, η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.
«Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα, η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά τον εντοπισμό στη χώρα της τουλίπας ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Πηγή: dikaiologitika.gr