Κινήσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα -αυτά της πειθούς, της υποχρεωτικότητας και των κινήτρων- δρομολογεί η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού «φουσκώνει» με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, οδεύοντας προς την κορύφωσή του εντός του Αυγούστου.
Σύμφωνα με το protothema, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας για την σχεδόν αστραπιαία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ανέφερε ότι «ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» περιέγραψε – κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου – ενώ ο μέσος όρος των ασθενών διαμορφώνεται σταθερά στα 26 έτη.
Η τελευταία, αυτή, εξέλιξη ανησυχεί σοβαρά τους επιστήμονες, καθώς πιστοποιείται η μεταφορά του ιού από τους νέους (επιστρέφοντας από τις διακοπές) στην πλειοψηφία τους προς την ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών, δηλαδή στην κλάση των γονιών τους, αυξάνοντας νομοτελειακά το επόμενο διάστημα τη ζήτηση για νοσηλείες και συνακόλουθα την πίεση στο ΕΣΥ.
«Αυτό λοιπόν που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα, είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά κύριο λόγο βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών» εξήγησε χθες, στο ίδιο πλαίσιο, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αφού η διασπορά της νόσου παρουσίασε άνοδο 60% μέσα μόλις σε ένα μήνα. Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου προεξόφλησε τον πολλαπλασιασμό των εισαγωγών και του αριθμού των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, καλώντας όλους όσοι είναι άνω των 40 ετών να προσέλθουν χωρίς δεύτερη σκέψη στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών κατά προτεραιότητα. Η ώρα της απόφασης έχει έρθει. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή για τον Σεπτέμβριο» επισήμανε η ίδια, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο κορυφώνει την καμπάνια πειθούς των ανεμβολίαστων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
Παρότι χθες ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 10 εκατομμυρίων, διαρκείς είναι οι παραινέσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ανεμβολίαστους, αποβλέποντας μάλιστα στην υψηλότερη ανταπόκριση των πιο «ευάλωτων» επαγγελματικών ομάδων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε δημόσια έκκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας σε ομιλία του χθες σε συνέδριο (του ΠΟΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας): «Καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο».
Η ίδια προτροπή επέστρεψε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέσα από βίντεο που ανάρτησε ο κ. Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως «Μέρα με τη μέρα χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας για εμάς και για τους γύρω μας. Κλείσε κι εσύ το δικό σου ραντεβού ζωής και γίνε μέρος της ασπίδας που θα προστατεύσει τη δική σου υγεία, την υγεία των αγαπημένων σου και ολόκληρη την κοινωνία». Η διπλή, δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που προανήγγειλε για γιατρούς και φαρμακοποιούς που θα συνδράμουν (και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα) αποτυπώνουν εύγλωττα την αγωνία άμεσης αναχαίτισης του τέταρτου πανδημικού κύματος από μέρους της κυβέρνησης, μέσω του τείχους ανοσίας.
Μέχρι τότε, η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει», περνώντας χθες από τη θάλασσα και στην ξηρά. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι μετρήσεις των λυμάτων «δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, 220% στην Αττική και 260% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας». Για το λόγο αυτό, η ίδια γνωστοποίησε ότι «παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας. Προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών».
Ακόμη και η υπόνοια, όμως, ότι ενδέχεται να επαναληφθούν σκηνές του περασμένου Νοέμβρη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνουν την πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων να κρατά την ανάσα του, όταν μάλιστα η εξάπλωση της πανδημίας διευκολύνεται μέσω των οδικών μετακινήσεων. «Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες. Είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας, και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς, έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός.
Εκτός από την εγρήγορση των επιστημόνων για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η εμφάνιση της Κρήτης στην «κόκκινη ζώνη» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) προβληματίζει σοβαρά τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, στα πρότυπα της Μυκόνου. Παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απευκταίο, στο νησί περιοδεύει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πραγματική εικόνα.
Επισκεπτόμενος χθες το Ηράκλειο, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε πως «τα κρούσματα είναι λιγότερα κατά 170-180 από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει μια σταθεροποίηση και είναι το ευχάριστο». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε την εσωτερική αύξηση στο επίπεδο τρία. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλονται μια σειρά από μέτρα, όπως περισσότερα τεστ και αυξημένη ένταση στην προσπάθεια εμβολιασμού, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να επιστρέψουμε στο επίπεδο δυο», σχολιάζοντας, ωστόσο, πως η μετάβαση της Κρήτης στην «κόκκινη ζώνη» του ECDC δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε χθες όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια, ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη ιχνηλάτηση, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Επιστρέφει» η Μύκονος
Ειδικά στην Μύκονο, στην οποία οι νέοι περιορισμοί θεωρήθηκαν σχεδόν επιβεβλημένοι από το επιδημιολογικό φορτίο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε χθες πως «πρόσθετα μέτρα, λοιπόν, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο, δείχνει ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων». «Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» σημείωσε. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης ότι από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο.