Πακέτο μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης και θα επικεντρώνονται σε αυτές που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Όμικρον με διάθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει μία μικρή διεύρυνση στους ΚΑΔ που θα αφορά το πακέτο των μέτρων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες (10.01.2022) ο υπουργός Οικονομικών «η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον» και το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με αυτά που θα αποφασίσουν στο τέλος της εβδομάδας στο υγειονομικό επίπεδο.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newsit, παράλληλα ανέφερε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στη ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών αλλά φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 52 δις από 40 δις το 2019.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στα τέλη της εβδομάδας.
Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».
Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του έτους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρώτα θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την ΕΣΛΤΑΤ για τον πληθωρισμό, που είναι προγραμματισμένες για την προσεχή Πέμπτη και εν συνεχεία θα γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης.
Στήριξη για επιχειρήσεις
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει στήριξη επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση τζίρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50% οι οποίοι θα στηριχθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Το νέο πακέτο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει και από την αναμενόμενη έκδοση της Ελλάδος νέου 10ετούς ομολόγου, που χρονικά τοποθετείται μέσα στην επόμενες ώρες ή ημέρες.
Στον κατάλογο των μέτρων, μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της επιστρεπτέας, είτε με μερική αναβίωση για συγκεκριμένους κλάδους, είτε να υπάρξει νέο «κούρεμα» για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι σημαντική. Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν πάντως να τρέξουν άμεσα τις διαδικασίες ώστε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ως αντιστάθμισμα της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού και να προσεγγίσει (σε δύο δόσεις) τα 700 ευρώ, ως επιβράβευση της κοινωνίας από την σημαντική ανάπτυξη που αθροιστικά 2021 και 2022 θα προσεγγίσει το 13%.