30.644 αιτήσεις στις τράπεζες για χρηματοδοτήσεις 4,11 δισ. ευρώ
Τη “δίψα” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού για ρευστότητα, θα αποτυπώσουν τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι τράπεζες για την πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις τράπεζες υποβλήθηκαν 30.644 αιτήματα χρηματοδότησης για συνολικό αιτούμενο ποσό 4,11 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στη “μάχη” της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημική κρίση, προστίθεται και το “βαρύ πυροβολικό” του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σήμερα αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση σύστασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με αρχικό “κουμπαρά” 1,25 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα και με τη μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ. Τη Δευτέρα θα αναρτηθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το Ταμείο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου που θα χορηγούν οι τράπεζες προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
“Δίψα” για ρευστότητα
Οι ανάγκες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έρχονται να καλύψουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας κατέστησαν εμφανείς ήδη από τις 5 ημέρες που έμεινε ανοιχτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πρόγραμμα έκλεισε προσωρινά, καθώς μέσα σε μόλις 5 ημέρες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος.
Όπως είχε αναφέρει στις 5 Μαΐου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι εκείνη την ημέρα ξεπερνούσαν σε συνολικό ποσό τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, στις 6 Μαΐου το σύστημα έκλεισε προσωρινά προκειμένου να γίνει η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία κρίθηκε αναγκαία λόγω ακριβώς του μεγάλου όγκου αιτήσεων, και το πρόγραμμα θα ανοίξει για την υποδοχή νέων αιτήσεων στις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις 6 Μαΐου οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις τράπεζες ανέρχονταν σε 30.644, για συνολικό αιτούμενο ποσό 4,11 δισ. ευρώ.
Το 44% των αιτημάτων υποβλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθησαν η Eurobank, με μερίδιο αιτημάτων 17,9%, η Alpha Bank με 17,6%, η Εθνική Τράπεζα με 16,8%, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 1,4% η Attica Bank με 1% και με χαμηλότερα ποσοστά άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε ήδη τα πρώτα 243 δάνεια, με συνολικό ύψος που υπερέβη τα 28 εκατ. ευρώ και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αξιολόγηση και των λοιπών αιτημάτων για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας.
Η Eurobank έχει εγκρίνει τα πρώτα 46 δάνεια, συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται.
Η Alpha Bank ήταν η πρώτη που ενέκρινε δάνεια στο εν λόγω πρόγραμμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η σχετική αναφορά έγινε στην τηλεδιάσκεψη των τραπεζιτών με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη 5 Μαΐου (οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 5,5 εκατ. ευρώ). Επίσημη ανακοίνωση από την Τράπεζα αναμένεται την Δευτέρα.
Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει δάνεια 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά από την Δευτέρα θα αρχίσουν να δουλεύουν οι fast track διαδικασίες της Τράπεζας, οπότε οι εγκρίσεις δανείων θα αυξηθούν εκθετικά.
Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την κατάργηση πάνω από των μισών δικαιολογητικών που ζητούσαν οι τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.
Το πρόγραμμα καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Cοvid-19. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται έως 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.
Προϋπόθεση για την παροχή του δανείου είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020, για 2 χρόνια.
Πηγή : capital.gr