Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Τεράστια τα κενά στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια Αιτωλοακαρνανίας».
Τα ειδικά σχολεία είναι σχολεία που αποτελούν σημαντικά εργαλεία όχι μόνο μόρφωσης αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με αναπηρίες.
Δυστυχώς στην χώρα μας για πολλά χρόνια τα άτομα με αναπηρία δεν είχαν την δυνατότητα ούτε σπουδών ούτε επαγγελματικής αποκατάστασης και πολλές φορές ούτε καν φοίτησης σε σχολεία, με αποτέλεσμα να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής: «Στο Μεσολόγγι υπάρχουν ελλείψεις σε Φυσικούς (21 ώρες κενές), σε Αγγλικούς Φιλόλογους (10 ώρες κενές), σε Καθηγητές Καλλιτεχνικών (7 ώρες κενές), σε Καθηγητές Μουσικής (5 ώρες κενές), σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής (12 ώρες κενές), σε σχολικούς νοσηλευτές (25 ώρες κενές) και στο Εργαστήριο δεξιοτήτων ανάθεσης (7 ώρες κενές).Ακόμα και μετά την κάλυψη των λειτουργικών κενών με την ειδική προκήρυξη κάλυψης, το ΕΝΕΕΓΥΛ Μεσολογγίου δεν έλαβε κανέναν καθηγητή με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή την στιγμή σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και σοβαρά κενά διδασκαλίας. Όσο αφορά σε υποδομές υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε ανεπάρκεια θρανίων και γραφείων, σε σχολικά αναλώσιμα κτλ».
Στη χώρα μας τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι το 10% του πληθυσμού δηλαδή ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Αντίστοιχα υπάρχουν περίπου 150.000 μαθητές με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δηλαδή το 10% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας μας. Οι μαθητές αυτοί είτε φοιτούν στο γενικό σχολείο (τμήματα ένταξης ή παράλληλη στήριξη), είτε σε ειδικό σχολείο.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να υπάρχουν επαρκή και πλήρη εξοπλισμένα σχολεία που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα μοντέλα διδασκαλίας, ασφαλή για τα παιδιά και θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για απρόσκοπτη μετάβαση των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης χωρίς κενά και χωρίς να χρειάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη».
Εκ μέρους του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η κα. Ζέτα Μακρή αναγνώρισε τα μεγάλα προβλήματα σε προσωπικό και σε τεχνολογικές υποδομές και δεσμεύθηκε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικά μέσα.
Δείτε το video: