Το μήνυμα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Αμφιλοχίας κ. Σοφίας Ανδρίκουλα για την παγκόσμια γιορτή της μητέρας. Αναλυτικά:
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, που καθιερώθηκε αρχικά επίσημα σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ στις 8 Μαΐου 1914 με προεδρικό διάταγμα του Τόμας Γούντροου Ουίλσον και στη συνέχεια στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια, της δασκάλας Αννας Τζάρβις (Ana Jarvis). Η Τζάρβις θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, η οποία έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, αποτελώντας, έτσι, απλά μία συμβολική υπενθύμιση.
Μάνα, μητέρα, μαμά. Μία γλυκύτατη έκφραση, Μία έννοια πανανθρώπινο σύμβολο, που περικλείει μερικές από τις σπουδαιότερες συνιστώσες της ανθρώπινης υπόστασης: Δημιουργία, Αγάπη, Ανιδιοτέλεια, Αυταπάρνηση, Στοργή, Υπομονή, Συγνώμη και Θυσία…
Μητέρα η παιδαγωγός. Μητέρα η στυλοβάτης της οικογένειας. Μητέρα ο κοινωνικός ρυθμιστής. Μητέρα θεμελιωτής ιδανικών και αξιών. Μητέρα η Θεουργός. Μητέρα η Γυναίκα. Αυτή η τελευταία ιδιότητα αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον ηρωισμό της και τη γενναιότητά της. Μία γενναιότητα που προβλήθηκε ιστορικά με τον καλλίτερο τρόπο με τα λόγια της Κασσιανής προς τον υπερφίαλο Θεόφιλο: «Δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω».
Στη σημερινή εποχή που μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς και η κοινωνικοοικονομική κρίση είναι μεγάλη για να είναι το μέλλον σίγουρα καλύτερο, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία του παραδοσιακού αυτού ρόλου για τη συνοχή της οικογένειας και της κοινωνικής δομής.
Από τα βάθη της ψυχής μου εύχομαι χρόνια πολλά και όμορφα, με υγεία και πολλή δύναμη, σε όλες τις ΜΗΤΕΡΕΣ του κόσμου, που με την υπομονή, το κουράγιο, τη δύναμη της ψυχής τους κάθε μέρα παλεύουν, δημιουργούν, αντέχουν…
Αν «Ζητάς να σου πω για την ηρωικότερη μάχη που έγινε ποτέ, πότε και πού, στο χάρτη του κόσμου μην την αναζητάς. Έγινε από τις μητέρες των ανθρώπων».