«Η Ελλάδα μεγαλώνει»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια – Σύγκρουση με Τσίπρα για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Σύγκρουση με Τσίπρα για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία
Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της προς δυσμάς (σ.σ.: στο Ιόνιο) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, διατηρώντας ασφαλώς το δικαίωμα τη στιγμή που θα κρίνει ως κατάλληλη να κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο – παρά το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει εδώ και δεκαετίες πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αιτία πολέμου (casus belli).
“Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές αυτό το δικαίωμα και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας, με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια”.
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος, εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, υπονοώντας το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. “Οι συμφωνίες της Ελλάδας είναι διμερείς, αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων, έχουν οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στην Άγκυρα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο και τη συνεννόηση, αρκεί, όμως, να τηρηθούν δύο βασικές προϋποθέσεις: “Το μήνυμα στην Τουρκία είναι ένα: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μοναδικό ζήτημα που μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου – συνιστώντας τη δεύτερη προϋπόθεση – είναι αυτό των θαλασσίων ζωνών και άρα της ΑΟΖ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το “παρών” στην ψηφοφορία, η οποία, ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι ονομαστική και θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι. “Το αμήχανο παρών ισούνται με απών από την ιστορική ευθύνη”, δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ έως και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει τη στάση του για να μην είναι, όπως είπε, θαμπή η εθνική γραμμή. Και στη δευτερολογία του, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, αρνήθηκε τις αιτιάσεις πως δεν υπάρχει εθνική γραμμή και στρατηγική και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλάει με δύο γλώσσες για να καλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, αλλά δεν το έκανε.
Περιγράφοντας, μάλιστα, τις αρχές της εθνικής γραμμής, τόνισε ότι αυτές είναι οι ισχυρές συμμαχίες απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις της, η θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ο διάλογος για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών κι εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη, τότε ν’ ακολουθήσει προσφυγή στη Χάγη.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Καστελλόριζο και απειλεί την Ελλάδα. “Απέναντι στην Τουρκία είμαστε σαφώς όλοι ενωμένοι, αλλά η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να έχει δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους: την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της μόνης διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη εάν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως αφήνει έξω το Καστελλόριζο και τη μισή Ρόδο και δεν έχει πρόβλεψη ή σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών που, όπως είπε, υλοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις τον Οκτώβριο του 2018. Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία γι’ αυτούς τους λόγους μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν η Τουρκία την εκμεταλλευτεί με το δικό της, στρεψόδικο τρόπο. Επανέλαβε, τέλος, το αίτημά του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και όσον αφορά στα 12 μίλια, δήλωσε πως τον ικανοποιεί μεν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά συνιστά “κυβίστηση” ανάλογη με αυτή που έκανε η ΝΔ με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η Φώφη Γεννηματά, τέλος, δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή, επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Χαρακτήρισε δε ως αληθινό πατριωτισμό τη στάση του κόμματός της, το οποίο δεν βάζει στις κρίσιμες στιγμές όπως αυτή το κεφάλι στην άμμο. Τόνισε πάντως ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν καταργεί, αλλά διεμβολίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και υποστήριξε επίσης την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι χαράσσει την εξωτερική πολιτική στο πόδι και στερείται μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, κατέληξε, το ΚΙΝΑΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση με τη θετική του ψήφο στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Σε ό,τι αφορά την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές πως το μόνο υπό συζήτηση θέμα είναι αυτό των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ και αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη. Κατηγόρησε, τέλος, τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Τσίπρα ότι για κομματικές σκοπιμότητες δεν προχωρούν σε συνεννόηση στα εθνικά θέματα.
Πηγή: thecaller.gr Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης