«Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως σας έχω πει πολλές φορές όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. (…). Άρα μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε πότε θα γίνουν και ξέρετε ότι θα τις χάσετε. Τζάμπα χάνετε την ενέργεια σας», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιβολή φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη από τις ανατιμήσεις όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα της ΡΑΕ.
«Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία οφείλονται στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από το περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσουν έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη, προσέθεσε και σχετικά με το πότε είπε όταν έχουμε στα και στα χέρια μας το πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας».
Την ίδια ώρα, περιγράφοντας τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση επανάλαβε ότι για τον ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα τους είχαν βεβαιωθεί το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 ενώ 8 στους 10 θα δουν έως και 40% μειωμένο το φόρο για τα ακίνητά τους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θα ψηφίσει τις ψηφίσει τις φοροελαφρύνσεις. «Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Εφαρμόζουμε συνεπή πολιτική επιστροφής στην μεσαία τάξη όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει 60 φόρους, επιβαρύνσεις και εισφορές, που πλαισιώνονται από το εγγυημένο εισόδημα Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. «Στόχος είναι η μονιμοποίηση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», συμπλήρωσε με νόημα.
Κατά τον ίδιο, εξάλλου, δύο είναι οι δρόμοι άμυνας ενός νοικοκυριού, ο πρώτος η αύξηση των μισθών , ο δεύτερος η μείωση φόρων και εισφορών. «Το σχέδιό μας περιορίζει -δεν εξαλείφει- τις αυξήσεις στα καύσιμα», επισήμανε.
Κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να υπάρχουν πάντα εφεδρείες. «Στην πανδημία η αντιπολίτευση μας έλεγε να τα δώσουμε όλα στην αρχή, αναγνωρίστηκε από την κοινωνία και την οικονομία ότι ο τρόπος που κάναμε τις παρεμβάσεις μας είναι δίκαιος και βάσει προγραμματισμού. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους προϋπολογισμού αλόγιστα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μιας τέτοιας ανευθυνότητας», τόνισε.
«Όχι» σε εκλογές
Επίσης ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως σας έχω πει πολλές φορές όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. (…). Άρα μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε πότε θα γίνουν και ξέρετε ότι θα τις χάσετε. Τζάμπα χάνετε την ενέργεια σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης
Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι επανέρχεται σε ανεφάρμοστα συνθήματα. «Περίπου 16 με 17 δις ευρώ οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τινάζει για μία ακόμη φορά τα πάντα στον αέρα», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. «Η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων, στο πλευρών της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας. «Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από τη χώρα μας ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης», τόνισε και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας.