Την απόλυτη προσοχή των πολιτών με φόντο τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέστησε τη Δευτέρα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Όπως επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Και πιο συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές».
Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια, αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.
Επιπρόσθετα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της, τόνισε πως «αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».
Παπαευαγγέλου: Προτεραιότητα στα εμβόλια θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες
«Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».
Τόνισε ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας «ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ».
«Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με την ίδια, τη Δευτέρα είχαμε 184 νέα κρούσματα στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε ειδικά στον εμβολιασμό και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. «Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά», επισήμανε
«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο», ανέφερε.
«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη», συνέχισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
Όπως είπε, το εμβόλιο προστατεύει άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση.
«Πόνος στο σημείο όπου εμβολιάζεται ο εκάστοτε άνθρωπος, κόπωση, κεφαλαλγία και πυρετός, είναι οι κύριες παρενέργειες του εμβολίου έναντι του Covid 19», υπογράμμισε η ίδια.
«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε εγκύους και παιδιά
Όπως είπε, εξάλλου, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έγκυες και τα παιδιά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.
Ωστόσο έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην κύησή τους.
Αναφορικά, με τα παιδιά έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
«Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, γιατί οι ισορροπίες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί ως προς τη “φούσκα” μας, δηλαδή το στενό συνηθισμένο κύκλο των ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή . Αρκούν μόλις οκτώ λεπτά σε χώρο επιφάνειας 150 τ.μ., 20 άτομα που δεν φορούν μάσκα να διασπείρουν τον κορωνοϊό», σημείωσε.
«Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, για να μη φτάσουμε στο σημείο να υπονομεύσουμε τη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», υπογράμμισε εξάλλου η κυρία Παπαευαγγέλου.
Μαγιορκίνης: Μειωμένα κατά 20% τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσέξουμε τις συναθροίσεις και συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά εν όψει εορτών, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Περιέγραψε μια σειρά από σημαντικές συμβουλές ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περιπτώσεις τέτοιων συναθροίσεων.
«Αν έχουμε συμπτώματα, να μην έρθουμε σε καμία επαφή. Να φοράμε πάντοτε μάσκα, ειδικά όταν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να έχουμε καλό εξαερισμό των χώρων και να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά. Πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Επανέλαβε, όπως νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, την ανάγκη να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», ήτοι να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Πηγή: cnn.gr