«H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να μετατραπεί το όραμά μας σε πραγματικότητα. Και ποιο είναι αυτό το όραμα; Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από “εργάτες και τεχνίτες” σε “επιστήμονες και τεχνοκράτες” της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης στη Δυτική Ελλάδα, στηριζόμενη στο μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή. Σημαίνει επίσης ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή. Και σημαίνει επίσης, ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους».
Αυτό είναι το στίγμα που έδωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, από την Αμαλιάδα, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Το μνημόνιο συνεργασίας, επιστημονικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού επιπέδου, αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη διενέργεια μίας μελέτης σκοπιμότητας που θα ανιχνεύσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις απαιτούμενες δεξιότητες στον αγροτικό τομέα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και την κατάρτιση πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για μία «ισχυρή συμμαχία που μπορεί να αλλάξει το εκπαιδευτικό τοπίο», υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά συντρέχουν οι συνθήκες μίας επαγγελματικής εκπαίδευσης νέου τύπου, που δεν αποκλείει κανέναν, θα μπορεί να παρέχει επίσημες πιστοποιήσεις και προφανώς, μεγαλύτερες και καλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και εύρεσης εργασίας για όλους».
«Ξεκινάμε σήμερα την προσπάθεια να πετύχουμε μία μεγάλη αλλαγή στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό τοπίο με έμφαση στον αγροτικό κλάδο. Δεν θα κρύψω όμως την προσδοκία μου, αυτή η προσπάθεια να στεφθεί σύντομα με επιτυχία ώστε στο πολύ κοντινό μέλλον να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους άλλους δύο τομείς, τον πολιτισμό και τον τουρισμό» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας τη σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα η σύμπραξη τόσων πολλών και σημαντικών φορέων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην υβριδική (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.