«Μεταχρωματικό έλκος: Η νόσος που έγινε επιδημία» ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Ναύπακτο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, κ.Φωκίων Ζαΐμη.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος κ.Παναγιώτης Τσόπελας και συμμετέχοντες σε αυτή ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Δασάρχης Ναυπάκτου κ.Γιώργος Ράπτης, ο Δασοπόνος κ.Αντώνης Ανδρεόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ.Βασίλης Κουνέλης, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Ελένη Κακαρίδη και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Ναυπακτίας κ.Αλέξανδρος Μπινιάρης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Ζαΐμη στη σημασία της ενημέρωσης για την προσεκτική χρήση των μηχανημάτων και των εργαλείων προς τις υπηρεσίες των δήμων, της Περιφέρειας και των εργολάβων, που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά έργα όσο και τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έκλους έχει ήδη προσβάλει μεγάλο αριθμό πλατάνων.
Ο Δήμαρχος κ.Γκίζας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διάσωση του φυσικού μας πλούτου» επισημαίνοντας ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια, το σύνολο των αρμοδίων και τον κ.Τσόπελα, για το σοβαρό αυτό θέμα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Ο κ.Τσόπελας τόνισε ότι: «Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες πολιτών, που αφορούν σε κοπές κλάδων και πληγώσεις του κορμού και των ριζών. Η κλάδευση και όλες οι άλλες εργασίες συντήρησης των δένδρων πλατάνου πρέπει να γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες γνωρίζουν πως να αποφύγουν τη μόλυνση των δένδρων».
Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για το συγκεκριμένο θέμα στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.