Η Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας ζητά «να μην ενταχθεί στο πλαίσιο εξαίρεσης των πιλοτικών έργων ο πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός στον Αμβρακικό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση, όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλου , Μερόπη Τζόυφη και Θεανώ Φωτίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων έχει προκαλέσει η αίτηση εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στον Αμβρακικό Κόλπο. Την αίτηση, όπως φαίνεται και στον σχετικό γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), έχει καταθέσει η εταιρεία με την επωνυμία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος- Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ», πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 7 MW και θα καλύπτει την περιοχή την περιοχή από το Φανάρι (Πλατανάκι)–Ρούγα έως την περιοχή μπροστά από Μπούκα και Αμφιλοχία.
Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: iSea, Tethys Research Institute, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Oceanus Lab (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφία) του Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Blue Marine Foundation, την οποία συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων από την Αρτα, τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας και Πρέβεζας καθώς και η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό», ο Αμβρακικός Κόλπος είναι Εθνικό Πάρκο, ανήκει στο δίκτυο Natura2000, οι υγρότοποι του προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar ενώ το βόρειο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως Καίρια Περιοχή Βιοποικιλότητας.
Προσθέτουν ότι είναι ένας από τους πιο μοναδικούς κόλπους στην Ελλάδα και φιλοξενεί το μεγαλύτερο μεταβατικό σύστημα στη χώρα μας, καθώς και ότι έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, Σημαντική Περιοχή για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια και τα Θαλάσσια Θηλαστικά και φιλοξενεί μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο. Ο δε υποπληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού Κόλπου καταγράφεται ως Κρίσιμα Απειλούμενος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε με το νόμο 4951/2022 το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα με τα άρθρα 90 έως και 96 προβλέπεται η διαδικασία χωροθέτησης, αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργία πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμένων.
Ειδικότερα το άρθρο 91 του νόμου 4951 προβλέπει ότι οι δέκα (10) Πιλοτικοί, όπως ονομάζονται από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια, Θαλάσσιοι Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιτρέπει μάλιστα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι δέκα (10) Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.), κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Η παράγραφος 7 του άρθρου 91 επιτρέπει μάλιστα τη χωροθέτηση Π.Θ.Π.Φ.Σ. και σε Ζώνες Προστασίας και Διαχείρισης, όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 4β, 4γ και 4δ του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, εφόσον δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Ως Π.Θ.Π.Φ.Σ. βέβαια στο άρθρο 90 εννοούνται τα πλωτά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ (0.5 MW) μέχρι ένα μεγαβάτ (1 MW) έκαστο. Το εν λόγω έργο, ισχύος 7 MW ξεπερνά κατά πολύ την επιτρεπόμενη ισχύ για τα Π.Θ.Π.Φ.Σ.
Επειδή ο Αμβρακικός Κόλπος έχει τεράστια οικολογική αξία
Επειδή φιλοξενεί μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο
Επειδή πιλοτικά πρέπει να χαρακτηρίζονται έργα που αποτελούν υποδείγματα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι που χρησιμοποιούν εξαιρέσεις από την περιβαλλοντική αδειοδότηση
Επειδή ούτε το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν επιτρέπει έργα Π.Θ.Π.Φ.Σ. τόσο μεγάλης ισχύος
Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
1. Ποιο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την εγκατάσταση του εν λόγω έργου πλωτού θαλάσσιου φωτοβολταϊκού;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αδειοδότηση του εν λόγω έργου;
3. Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα έργο που ξεπερνά κατά τόσο μεγάλο βαθμό την ισχύ που θέτουν οι στρεβλές διατάξεις του 4951;
4. Υπάρχει δυνατότητα κατάτμησης του εν λόγω έργου και άρα συμμόρφωσής του με τον 4951;
5. Ποια είναι και πού χωροθετούνται τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Θ.Π.Φ.Σ. από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;