Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πτώση και συντριβή ενός ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους Αντόνοφ AN-26 κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.
Οι περιφερειακές αρχές της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροπλάνο χτύπησε πάνω σε στύλο ηλεκτροδότησης και ο κινητήρας του άρπαξε φωτιά.
Σύμφωνα με το Dnews, το Kyiv Independent μεταδίδει ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Βίλνια.
Ουκρανία ώρα μηδέν: Κλιμακώνονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.
Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.
Eντείνεται η αγωνία για τους αμάχους της Μαριούπολης
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» των αμάχων, ωστόσο, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν «μεγάλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» την Μεγάλη Παρασκευή, λόγω «του υψηλού κινδύνου στις διαδρομές απομάκρυνσης».
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε δημόσια παρέμβασή του, ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει στους ανθρώπους που ζουν στη Μαριούπολη να αποχωρήσουν.
«Στη Μαριούπολη η κατάσταση χειροτερεύει. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι. Καλώ για άλλη μια φορά τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να επιτρέψει στους κατοίκους να φύγουν από την πόλη, να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», έγραψε στο tweet του.
À Marioupol, la situation ne fait qu’empirer. Des dizaines de milliers de civils sont piégés. J’appelle une nouvelle fois la Russie à respecter le droit international humanitaire, à permettre aux habitants de quitter la ville, à laisser entrer l’aide humanitaire.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 21, 2022
Ζελένσκι: Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία
Όλα αυτά την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.
Ο Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισ. δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.
Παράλληλα κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.
«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.