Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αγρινίου η ενημέρωση από την Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου στους τοπικούς φορείς της περιοχής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα και ενδέχεται να γιγαντωθούν σε μελλοντικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης, «εάν προκύψει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, το νοσοκομείο Αγρινίου δεν είναι έτοιμο»!
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι κατά την ενίσχυση του ΕΣΥ και την κάλυψη οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, από τις 82 θέσεις που καλύφθηκαν Πανελλαδικά και τις 26 στην 6η ΥΠΕ, καμία από αυτές τις θέσεις δεν αναλογεί στο νοσοκομείο Αγρινίου!
Στο πάνελ βρέθηκαν ο κ. Μπακόπουλος, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, ο κ. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Επιστημονικού συμβουλίου νοσοκομείου Αγρινίου Κωστάρας Αντιπρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών νοσοκομείου Αγρινίου.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Μπακόπουλος. Σημεία της ομιλίας του:
«Νοσοκομείο αναφοράς σημαίνει ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό τμήμα στο οποίο νοσηλεύονται όσοι νοσούν από κορωνοϊό. Εμείς είπαμε ότι με αυτή τη στελέχωση αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Το τονίζω αυτό. Με επάρκεια και ασφάλεια σε αυτό τον καινούργιο ρόλο και παράλληλα να συνεχίσουμε να υπηρετούμε όπως πριν. Σε καμία περίπτωση δεν αρνηθήκαμε να υπηρετήσουμε αυτό τον ρόλο ή δεν επιχειρήσαμε να σπρώξουμε αυτό τον ρόλο σε άλλο νοσοκομείο. Εμείς απλά ζητήσαμε να λυθούν τα προβλήματα ώστε να είμαστε ένα αξιοπρεπές νοσοκομείο.
Ούτε σε τεχνάσματα προχωρήσαμε για να δείξουμε μεγάλους αριθμούς και να ξεφύγουμε από τον ρόλο μας. Ξέρουμε ότι κάποια νοσοκομεία θα παίξουν από τον ρόλο και θέλουμε να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις που προβάλαμε. Δυστυχώς αντί να δημιουργήσει προβληματισμό η τοποθέτησή μας και να είναι αφετηρία για συζήτηση, δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το γεγονός μας δημιούργησε ανησυχία και ερωτόμαστε αν ένας φορέας στη δημόσια υγεία δεν λαμβάνει υπόψιν αυτές τις εισηγήσεις, τότε ποιες εισηγήσεις λαμβάνει υπόψιν;
«Ο κορωνοϊός μας έπιασε απροετοίμαστους»
Σαν γιατροί του ΕΣΥ εμείς και το σύνολο των γιατρών έχουμε αποδείξει την ευαισθησία μας σε αυτά τα θέματα. Η ιστορία ξεκινά πριν από οκτώ μήνες με την έναρξη του προβλήματος του κορωνοϊού πριν από οκτώ μήνες που έπιασε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα εντελώς απροετοίμαστη. Έπιασε απροετοίμαστα συστήματα υγείας με οργάνωση δεκαετιών. Φανταστείτε πόσο ανοργάνωτο έπιασε το δικό μας σύστημα.
Κερδίσαμε ζωές, είναι γεγονός. Αλλά πως το καταφέραμε; Παίζοντας κρυφτό. Βλέποντας αυτά τα πράγματα από μέσα έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και αιτήματα για το τι πρέπει να γίνει. Το δεύτερο κύμα ξέραμε ότι θα έρθει και ίσως να μην είναι όσο ήπιο όσο το πρώτο.
Ζητήσαμε λοιπόν από την αρχή συγκεκριμένα πράγματα και ενίσχυση του συστήματος υγείας.
4.500 – 4.700 προσλήψεις για… 25.000 ελλείψεις
Ερχόμαστε λοιπόν στο τώρα και κοιτάμε που βρισκόμαστε. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό αποφασίστηκαν προσλήψεις 4.500 – 4.700 ατόμων επικουρικού προσωπικού. Δεν είναι κάτι φοβερό σαν νούμερο αν δούμε τις γενικότερες ελλείψεις που υπολογίζονται στις 25.000 άτομα αλλά έκλεισαν κάποιες τρύπες.
Έφτασε να υπάρχει οδηγία ότι δεν είναι απαραίτητα τα γάντια, απλά πλύνετε τα χέρια σας. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν χρειάζονται γάντια αλλά τα υλικά πλέον δεν είναι αρκετά και αρκετές εταιρίες αισχροκερδούν. Κάποιες εταιρίες έχουν δεκαπλασιάσει τις τιμές τους.
Εάν έχουμε πάλι έξαρση δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα τεστ. Οι υγειονομικοί εξετάζονται με το σταγονόμετρο. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα θα χρειαζόντουσαν όταν άνοιξε ο τουρισμός.
Εάν προκύψει δεύτερο κύμα είναι πολύ σημαντικά τα τεστ για να βγουν συμπεράσματα πως εξελίσσεται η πανδημία στον γενικό πληθυσμό.
Το ΕΣΥ ακούγεται ότι είναι θωρακισμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα. Ακούστε όμως τα νούμερα. Από ιατρικό προσωπικό προσελήφθησαν μόνο 450 γιατροί για τον κορωνοϊό. Μάλιστα όταν είχαν προσληφθεί οι πρώτοι 370 είχαμε ακούσει από κάποιους ότι δεν είναι απαραίτητοι.
Οι ελλείψεις που έχουμε υπολογίσει σε ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα νοσηλείας έχουν υπολογιστεί στις 5.000. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι προσλήψεις δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά για να γίνουν τα απολύτως απαραίτητα.
Δεν καλύφθηκε καμία οργανική θέση στο νοσοκομείο Αγρινίου
Είχαμε πει ότι ο θεσμός του επικουρικού έχει πια τελειώσει και ζητήσαμε να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις. Από τις 82 προσλήψεις Πανελλαδικά στις οργανικές θέσεις το νοσοκομείο Αγρινίου δεν πήρε καμία.
Σε καμία περίπτωση αυτά τα νούμερα δεν πείθουν ότι θωρακίστηκε το σύστημα υγείας.
Γι’ αυτό κλειστήκαμε σπίτια μας; Για να θωρακιστεί με καμιά 500αρια γιατρούς το σύστημα υγείας;
Το νοσοκομείο Αγρινίου τι νοσοκομείο θέλουμε να είναι; Ένα νοσοκομείο αναφορά που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς όπως – όπως ή να γίνει νοσοκομείο μόνο μιας νόσου και να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη γενική νοσηρότητα.
Το νοσοκομείο θα πρέπει με επιστημονική επάρκεια να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και αυτούς με την υπόλοιπη νοσηρότητα που δεν θα σταματήσει να έρχεται. Εκτός αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα και υπάρχουν άλλες πληροφορίες που δεν ξέρουμε.
Η παθολογική κλινική αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες της
Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική που θα φύγουν κάποιοι, αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες της. Στην κλινική νοσηλεύονται 50 με 60 άτομα και η προσέλευση στα επείγοντα είναι αντίστοιχη. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό με την προοπτική του δεύτερου κύματος κορωνοϊού με αυξημένη κίνηση στα επείγοντα και αποκλειστικό τμήμα για κορωνοϊό.
Τα τμήματα κορωνοϊού πρέπει να έχουν ξεχωριστό προσωπικό.
Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η παιδιατρική κλινική. Είναι μόνο μία σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Επίσης, από μέσα κοινωνικής προστασίας, αν ξεσπάσει δεύτερο κύμα, δεν φτάνουν ούτε για δέκα ημέρες.
Κάποια μόνιτορ που έχουμε ζητήσει όπως και το τεστ μοριακού ελέγχου που ζητήσαμε για να διαπιστώνεται πότε κάποιος έχει κορωνοϊό, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.
Πολύ σημαντική η προσθήκη μοριακού αναλυτή
Η προσθήκη αυτού του μοριακού αναλυτή είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση των περιστατικών. Χωρίς αυτόν αν πρέπει να λειτουργήσουμε σαν νοσοκομείο κορωνοϊού αλλά και σαν νοσοκομείο που δέχεται ύποπτα κρούσματα, του χειρουργικό κομμάτι πρέπει να κλείσει.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει σημαντικότατο ρόλο παγκοσμίως αλλά πρέπει να καθοριστεί. Δεν μπορεί το νοσοκομείο να έχει και αυτό τον ρόλο ανάμεσα σε όλα όσα κάνει. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να εξοπλιστεί για να εκπληρώσει τον ρόλο της.
Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία τα οποία έχουν πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό (σ.σ. νοσοκομείο αναφοράς) και έχουν τα ίδια προβλήματα.
Ακόμη και το νοσοκομείο Καλαμάτας που έχει μοριακό αναλυτή αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με εμάς. Ακόμη και το Τζάνειο ζήτησε να ανασταλεί ο χαρακτηρισμός του μέχρι να εξοπλιστεί κατάλληλα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Το νοσοκομείο ενισχύθηκε με τρεις επικουρικούς, έναν καρδιολόγο, έναν οφθαλμίατρο και έναν ΩΡΛ και ακόμα περιμένουμε για τις υπόλοιπες προσθήκες.
Αυτή είναι η εικόνα του νοσοκομείου που προκαλεί τους δικούς μας προβληματισμούς».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Κανελλόπουλου, Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου:
«Ο κ. Μπακόπουλος ανέλυσε όλο το φάσμα της κατάστασης. Να τονίσω ότι ο κύριος λόγος του επιστημονικού συμβουλίου είναι να διαφυλάσσει την υγεία των ασθενών αλλά και των ιατρών.
Η ενίσχυση ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή σε καίρια τμήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ανασφαλής η εφημέρευση του νοσοκομείου»
Ο αριθμός των ιατρών στον παθολογικό τομέα είναι τόσο μικρός που ακόμη και η εφημέρευση του νοσοκομείου είναι ανασφαλής.
Η ενίσχυση με κυρίως άπειρους ειδικευόμενους δεν εγγυάται την ασφάλεια ούτε την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.
Δεν εξασφαλίζονται αυτά που θέλουμε. Αντιθέτως ωθούμαστε προς την αύξηση της διασποράς.
Για την προκήρυξη των επικουρικών ιατρών, η προκήρυξη τη δεδομένη στιγμή, υπό το βάρος της πανδημίας και μετά από τόσα χρόνια οικονομική συμπίεσης, είναι πολύ δύσκολη. Είναι τελείως μη ελπιστικό.
Δεν είναι θέμα προβληματικών ιατρών που δεν επιλέγουν κάτι πολύ καλό που τους δίνεται. Δεν έρχονται γιατί δεν επιλέγουν κάτι πολύ κακό.
Παρακαλούμε χρόνια συναδέλφους που κοιτούν πως να το αποφύγουν».
Μετά το τέλος της ενημέρωσης από τους ιατρούς ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων:
Χριστίνα Σταρακά – Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αγρινίου, «Αγρίνιο Μπορείς»:
Ήταν από τις λίγες ενημερώσεις που παρατηρούμε μία υπευθυνότητα και μία ενημέρωση προς όλους και πρέπει να σας συγχαρώ. Σε όλο αυτό δεν πρέπει να είστε μόνοι σας. Πρέπει να είμαστε μαζί, όχι για να σας ακούσουμε αλλά για να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα.
Απ΄ όλα αυτά που ειπώθηκαν κρατάω ότι η κυβέρνηση στις μέρες του lockdown είχε υποστηρίξει ότι ήταν χρυσή ευκαιρία να στελεχώσει το σύστημα υγείας, πράγμα που δεν έγινε. Επίσης κρατάω ότι 82 οργανικές θέσεις, οι 26 από τις οποίες ήταν στις 6η ΥΠΕ, δεν εξασφάλισε ούτε μία θέση στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Υπήρχε περιθώριο έστω και μερικής κάλυψης του νοσοκομείου Αγρινίου. Αυτό δεν έγινε.
Κώστας Καλαντζής – Αντιδήμαρχος Αγρινίου, εκπρόσωπος Δημάρχου:
«Σήμερα είναι εποικοδομητική η συζήτηση που κάναμε. Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική ενημέρωση. Πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι.
Μπορεί στο Αγρίνιο να μην έχουμε ακόμη αρνητικά φαινόμενα, αλλά έχουμε πολλά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Πριν έρθει το πρόβλημα πρέπει να ζητάμε. Το θέμα είναι να μην είναι γυμνός ο «καβαλάρης».
Μετά από μία δεκαετία κρίσης, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έκανε το ίδιο. Δεν μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα. Το θέμα δεν είναι να δικαιολογήσουμε, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι.
Αυτό το νοσοκομείο πρέπει να έχει τέτοια δυναμική που να δίνει το παράδειγμα σε όλες τις άλλες πόλεις.
Αυτό πρέπει να το κάνουμε σημαία μας και ο δήμος Αγρινίου θα είναι κοντά σας. Εκπροσωπώ τον Δήμαρχο που δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι σήμερα εδώ γιατί έχει ΚΕΔΕ, αλλά θα είμαστε μαζί σας».
Τίμος Παπανικολάου – Επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου»:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας ενημερώνετε αλλά τα προβλήματα έρχονται από πολύ παλιά. Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν πριν ακόμη μεταφερθεί το νοσοκομείο στο νέο του κτίριο.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τι νοσοκομείο θέλουμε και τι μας πρέπει. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Παλιότερα κάναμε και κινητοποίηση.
Ο κόσμος τους προηγούμενους μήνες έκανε θυσίες. Το απόγευμα θα γίνει και νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην πλατεία με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.
Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο να γνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Να διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι και όσοι το έχουμε ανάγκη ένα δυνατό σύστημα υγείας. Να απαιτήσουμε όλα όσα αναφέρατε στην ενημέρωσή σας. Θα είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους».
Γιώργος Καραμητσόπουλος – Επικεφαλής «Συμμαχίας Πολιτών»:
«Σας ευχαριστούμε γιατί γνωρίζουμε καλά τι αγώνα κάνετε. Πριν έρθω κάποιοι συμπολίτες μας μου είπαν κάτι βαρύ. Μου είπαν «πες τους καλύτερα να το κλείσουν». Το νοσοκομείο δηλαδή. Αυτό δείχνει την ανασφάλεια του κόσμου.
Γνωρίζουμε χρόνια τα προβλήματα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν βελτιωθεί αρκετά. Θα εστιάσω στην έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας στα θέματα που αναδείξατε. Ίσως κάποιοι προχώρησαν και σε ανεπίτρεπτα σχόλια.
Από τις 5.000 γιατρούς που χρειάζονται προσλήφθηκαν μόνο 450 επικουρικοί. Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή σας με κάθε τρόπο ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα».
Σημειώνεται ότι επίσης από τους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση, τον λόγο πήραν και οι Μιχάλης Κατσιγιάννης (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου), o Βασίλης Σκόρδας (υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Αγρινίου), ο Ιωάννης Τσιτσέλης (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου), ο Παντελής Παπαθανάσης (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου), η Μαρία Γκάτση (Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου) καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Τσιρώνης