Απίστευτες είναι οι εικόνες που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο με ντελιβεράδες να προσπαθούν να παραδώσουν τις παραγγελίες τους εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια».
Τα μηχανάκια τους «σπινιάρουν» στο οδόστρωμα, ο ένας συνάδελφος βοηθά τον άλλο να διασχίσουν την απαιτούμενη απόσταση πηγαίνοντας από τα πεζοδρόμια, ενώ μάχονται με δυνατούς ανέμους και πυκνή χιονόπτωση. Κάποιοι πελάτες μάλιστα, «βαρέθηκαν» να κατέβουν να πάρουν την παραγγελία τους και την παρέλαβαν… ρίχνοντας ένα σχοινί στον ντελιβερά. «Είναι στην κρίση σου να μου δώσεις φιλοδώρημα, όχι όμως να με ξεφτιλίζεις δίνοντας μου ένα σεντ», αναφέρει διανομέας στο βίντεο:
Περισσότερες από 80 κλήσεις από εργαζόμενους στο χώρο του delivery δέχτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε την Αττική.
«Πολλοί συνάδελφοι έβγαιναν ακόμα και με τα πόδια, φορτωμένοι με το σακίδιο, διανύοντας τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα για να παραδώσουν καφέ και τυρόπιτα. Σημειώθηκαν μικροατυχήματα και τραυματισμοί από διανομείς που είτε γλίστρησαν περπατώντας, είτε τους έφυγαν τα μηχανάκια. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έκαναν delivery, επομένως αυτοί οι λίγοι που εργάζονταν επιφορτίστηκαν με έναν τεράστιο όγκο παραγγελιών. Πρόκειται για αισχροκέρδια και αθέμιτο ανταγωνισμό. Στο βωμό του κέρδους πάτησαν πάνω στην ασφάλεια των εργαζομένων. Μιλάμε για ανήθικη επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος στο GRTimes.
«Πατινάζ στους δρόμους σημαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή νεκρός»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφαλάς, χαρακτηρίζει στο GRTimes την κατάσταση στην Αθήνα «εγκληματική».
«Τις εικόνες που είδαμε, με διανομείς φορτωμένους με τις παραγγελίες να σέρνουν τα μηχανάκια τους στο χιονιά, ομολογώ ότι δεν τις περιμέναμε. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι εγκληματική. Πατινάζ με το μηχανάκι στο οδόστρωμα σημαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι θα υπάρξει νεκρός. Η στάση της κυβέρνησης είναι λάθος. Αφήνουν την κατάσταση στην καλή θέληση των εργοδοτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν ταμείο. Κανονικά, όπως ακινητοποιούνται νταλίκες και κλείνουν σχολεία, έτσι θα έπρεπε να απαγορευτεί και το delivery. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουμε ποιοι απειλήθηκαν, αν απολύθηκαν και γενικά αν εφάρμοσαν οι εργοδότες τις απειλές τους και θα κινηθούμε αναλόγως. Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά που είδαμε», δηλώνει ο κ. Κεφαλάς.
Μετά την κατακραυγή οι πλατφόρμες delivery έκλεισαν
Ο κ. Καραγεωργόπουλος, επισημαίνει και ο ίδιος την ανάγκη απαγόρευσης με κυβερνητική εντολή της εργασίας των διανομέων σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ αναφέρει ότι οι πλατφόρμες delivery μετά την κατακραυγή ανακοίνωσαν ότι για δύο μέρες δε θα δέχονται παραγγελίες.
«Τι να το κάνουμε όμως εφόσον δύο μέρες οι διανομείς εργάζονταν στο χιόνι; Και μάλιστα, πολλοί επιχειρηματίες δεν καλύπτουν καν τις αποζημιώσεις για τα μηχανάκια. Πολλές φορές τους έχουν ανασφάλιστους και δεν αποζημιώνουν ούτε τους ίδιους με αποτέλεσμα να τρέχουν στα δικαστήρια και να επωμίζονται και τα δικαστικά έξοδα. Πολλοί καταλήγουν στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα και βρίσκονται σε κώμα δύο εβδομάδες. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα της αποκατάστασης. Πολλές επιχειρήσεις δε χορηγούν καν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως κράνος, αδιάβροχα μπουφάν και άλλα, και έτσι βάζουν χρήματα απ’ την τσέπη τους για να αγοράσουν τα φθηνότερα, ενώ δουλεύουν και για 2,5 ευρώ την ώρα», καταλήγει.
Πηγή: protothema.gr