Ο Παναιτωλικός κέρδισε το περασμένο Σάββατο στα Γιάννενα τον τοπικό ΠΑΣ στο «ντέρμπι της Δυτικής Ελλάδας» και πήρε μία βαθιά ανάσα στην προσπάθεια που δίνει και φέτος για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ήταν καλός και μάλιστα, ακόμη και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να επιτεθεί, με τον Παναιτωλικό να έχει οπισθοχωρήσει στο δεύτερο ημίχρονο, δεν μπόρεσε να κάνει φάσεις και να απειλήσει ουσιαστικά την ομάδα του Αγρινίου.
Ως αποτέλεσμα, βάσει της έλλειψης τελικών προσπαθειών από πλευράς γηπεδούχων, αρκετοί ήταν αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι ο ΠΑΣ έδωσε το παιχνίδι στον Παναιτωλικό. Παρεμπιπτόντως, πολλοί από αυτούς έλεγαν τα ίδια και πριν τον αγώνα με το Βόλο, ότι ο Μπέος θα έδινε το ματς στον Παναιτωλικό γιατί θέλει να ρίξει τον Κούγια και όλα τα συναφή, με το τελικό αποτέλεσμα όμως να μη τους δικαιώνει.
Είχε το μυαλό του αλλού, αλλά δεν «σήκωσε πόδια»
Ο ΠΑΣ Γιάννινα όντως παρατάχθηκε με αλλαγές γιατί είχε το μυαλό του στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό μεσοβδόμαδα, όμως στο δεύτερο ημίχρονο πέρασαν εντός αγωνιστικού χώρου και όσοι βασικοί δεν ξεκίνησαν (Κρίζμαν, Παμλίδης κλπ) και πίεζε ασφυκτικά τον Παναιτωλικό που είχε κλειστεί σε μισό γήπεδο και είχε «παρκάρει το λεωφορείο» για να κρατήσει το 0-1, με τα πόδια των ποδοσφαιριστών να έχουν βαρύνει μπροστά σε έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν έπαιρναν τη νίκη.
Κάπου εδώ όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν «σήκωσε τα πόδια του» στον Παναιτωλικό, όπως δεν το έκανε ούτε απέναντι στον ΟΦΗ στην ήττα στο Ηράκλειο, για όσους είδαν το παιχνίδι, παρά το όποιο λάθος του Κάργα.
Με την ίδια λογική, κάθε φορά που κέρδιζαν παιχνίδια στα φετινά play out οι «Μπαρτσελόνες» της Ελλάδας, το ίδιο ίσχυε και για τους δικούς τους αντιπάλους. Ή μήπως το λάθος του Μανδά (τυχαίο παράδειγμα) ήταν ανθρώπινο και του Κάργα με τον ΟΦΗ δεν ήταν; Με ποιο κριτήριο;
«Μιλημένες» οι νίκες του Παναιτωλικού, ενισχυμένες οι άλλες ομάδες…
Κι όμως, για κάποιους το γκολ του Παναιτωλικού με τον Απόλλωνα που μέτρησε ως αυτογκόλ του Λισγάρα (η μισή μπάλα είχε περάσει τη γραμμή και παραλίγο με υπερέκταση να το βγάλει ο αμυντικός του Απόλλωνα) ήταν «ύποπτο», όπως και το γκολ του Μπαρμπόσα στα Γιάννενα που ήταν μόνος του μέσα στην περιοχή (ο ΠΑΣ έπαιζε με δέκα γιατί δεν είχε προλάβει να επιστρέψει ο Κάργας που βγήκε εκτός για τις πρώτες βοήθειες).
Ως αποτέλεσμα, οι δύο νίκες που πέτυχε ο Παναιτωλικός στα play out ήταν «μιλημένες», ενώ για παράδειγμα η Λάρισα που είχε περάσει από Ριζούπολη και Περιστέρι, το πέτυχε επειδή είχε ενισχυθεί σημαντικά τον Γενάρη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά…
Δεν έχει σωθεί ακόμη και αν κερδίσει τον Ατρόμητο
Μετά το διπλό του ΟΦΗ επί της ΑΕΛ ο Παναιτωλικός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στον Ατρόμητο μετά τη διακοπή του Πάσχα για να ελπίζει. Από τη μία, μπορεί να γλυτώσει και μαθηματικά τον απευθείας υποβιβασμό, αλλά από την άλλη, αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο ισοβαθμίας με τον ΟΦΗ που ανεξαρτήτως τι θα κάνει στο δικό του παιχνίδι, αν κερδίσει τον Παναιτωλικό στο Ηράκλειο, στέλνει τον Τίτορμο στα μπαράζ.
Με λίγα λόγια, ακόμη και στο ιδανικότερο σενάριο για τα «καναρίνια», μετά το διπλό του ΟΦΗ στη Λάρισα, όλα θα εξαρτηθούν από το παιχνίδι στο Ηράκλειο.
Αν ο Παναιτωλικός δείξει την ίδια σοβαρότητα που έδειξε κόντρα σε Απόλλωνα και ΠΑΣ Γιάννινα, τότε μπορεί να ελπίζει, όμως ακόμη και αυτή τη στιγμή, δεν είναι το φαβορί για τη σωτηρία.
Μπάμπης Τσιρώνης