Ανακοίνωση της Ο.Β. Αγρινίου του ΜέΡΑ25 για την πορεία των εμβολιασμών και τον «πόλεμο» των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Β. Αγρινίου του ΜέΡΑ25, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον Τοπικό Τύπο:
Μόλις τέσσερις μήνες έχουν περάσει, από την τότε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κου Πέτσα στις 16/11/2020, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της νόσου covid-19. Ενάμιση μήνα μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, αποκάλυπταν ότι μια σειρά χωρών-μέλη της ΕΕ (ανάμεσα τους και η Ελλάδα), είχαν αγοράσει πολύ λιγότερα από το κοινοτικό ποσοστό που τους αναλογούσε. Συγκεκριμένα, η χώρα μας, αγόρασε 1,8 εκ δόσεων εμβολίου, αφήνοντας “στην άκρη” περίπου 2 εκ δόσεων, τα οποία δικαιούτο βάσει του κοινοτικού της μεριδίου. Την ίδια ώρα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία, προχωρούσαν σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες ή φαρμακευτικές εταιρείες εκτός της Ένωσης, για την ανοσολογική ενίσχυση των πληθυσμών τους. Συγκεκριμένα η Ουγγαρία, τέλη του Ιανουαρίου του 2021 προμηθεύεται εκτός των εμβολίων του κοινού εμβολιαστικού προγράμματος, το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, και το κινεζικό εμβόλιο “Sinopharm”. Επίσης, και η Σερβία εφοδιάζεται με το παραπάνω κινεζικό εμβόλιο. Παράλληλα, η Γερμανία, προβαίνει στην αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, λειτουργούν ως “παθητικός εμβολιασμός” και μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Ο “παράγοντας” Ντράγκι
Στις 25/2/2021, μια εβδομάδα μετά από την ορκωμοσία, του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι εμπορικοί συσχετισμοί της εμβολιαστικής πολιτικής, δείχνουν να υφίστανται μια ελαφρά μετατόπιση, ίσων αποστάσεων, σε σχέση πάντα με το ¨γαλλογερμανικό άξονα” και τις μέχρι πρότινος, αναμενόμες γεωπολιτικές κινήσεις όσον αφορά τη χάραξη της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ. Ο Μάριο Ντράγκι, τόνισε στους ηγέτες της ΕΕ, ότι η Ένωση πρέπει να αγοράσει περισσότερες δόσεις εμβολίου, ακόμα και εκτός του σχηματισμού της. Στις 10/3/2021, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, το ρωσικό ταμείο επενδύσεων RDIF, συνάπτει συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Adienne (που εδρεύει στην Ελβετία), για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” στην Ιταλία. Η γείτονα χώρα, ευελπιστεί πως 10 εκ δόσεις εμβολίου, θα μπορούν να παραχθούν εκεί μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι και η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν ήδη παραγγείλει δόσεις του “Sputnik V”, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάλογες διαπραγματεύσεις της Ρωσίας, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και την Ισπανία.
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η σκιά του 5ου Μνημονίου
Τη στιγμή που συντάσσεται το κείμενο, η χώρα μας καταγράφει 2.588 νέα κρούσματα, 706 διασωληνωμένους, και προχωρά στο θλιβερό σύνολο των 7.701 απωλειών από την αρχή της πανδημίας. Για ακόμη μια φορά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζει τις αντοχές του, εν μέσω γενικού λόκνταουν με την εστίαση και το λιανεμπόριο να παραμένουν με “κατεβασμένα ρολά” για τους πελάτες τους. Μόλαταυτα, και ενώ τα μέτρα του λόκνταουν μαζί με τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές ώρες, θα έπρεπε να συνιστούν μια εικόνα “επιδημικής αναχαίτισης”, διαπιστώνεται ότι είναι πλήρως ανεπαρκή να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Η αργή πορεία των εμβολιασμών, η προβληματική έως και ανύπαρκτη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, μαζί με την επιδείνωση των δομών υγείας, αλλά και του έμψυχου δυναμικού τους (γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων), συνθέτουν μια πραγματικότητα παντελούς δυστοπίας, καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Εφόσον πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 45% του πληθυσμού της χώρας, για να υπάρξει η στοιχειώδης “λειτουργική ανοσία” σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων της κυβέρνησης κύριο Τσιόδρα, ποιά είναι η πρόβλεψη των αρμόδιων φορέων, μιας και η πορεία των εμβολιασμών βρίσκεται στο 4,4% ; Πώς θα μπορέσει η χώρα να ανακάμψει, ως προς την πανδημία, μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου ήδη από τον Απρίλιο; Γιατί η χώρα μας, δεν προχωράει και αυτή σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες ή εταιρείες εκτός της ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα και των άλλων κρατών-μελών της Ένωσης;
Η Οργάνωση Βάσης Αγρινίου του ΜέΡΑ25, θέτει αυτά τα ερωτήματα ενώπιον της τοπικής κοινωνίας, στη σκιά της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Εκτός από την πανδημία, η βαθιά οικονομική ύφεση στη χώρα, και τα επαπειλούμενα “λουκέτα” στο λιανεμπόριο, τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη στήριξη και διαφάνεια εκ μέρους της Πολιτείας και των τοπικών φορέων.