Στις Βρυξέλλες έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για τις ευρωεκλογές του 2024 που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, η προεκλογική περίοδος των δώδεκα περίπου μηνών γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων και αναταράξεων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την ενέργεια να συνιστά νούμερο ένα θέμα για την πλειοψηφία των κρατών-μελών. Την ίδια ώρα το μεταναστευτικό συνεχίζει να τραβά την προσοχή όλων, ενώ δεκάδες κόμματα που ανήκουν στον λαϊκίστικο ή ακροδεξιό χώρο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, αυξάνοντας τις δυνάμεις τους και κατά συνέπεια την επιρροή τους εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται επικοινωνιακή καμπάνια σε κεντρικό επίπεδο, η οποία όμως εντάσσεται σε ένα περιορισμένο προϋπολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και που δεν αφήνει περιθώρια για θεαματικά αποτελέσματα. Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο κατέδειξε την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές του 2024. Το ποσοστό αυτό αγγίζει στην Ελλάδα το 49%, αν και υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει το 56%.
Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας και η συμμετοχή των πολιτών σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι οι ευρωεκλογές, αφορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) και κυρίως τα εθνικά κόμματα. Η υλοποίηση μιας στοχευμένης καμπάνιας που θα έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής πρωτίστως από τις δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα, συνιστά επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που η Ευρώπη διαχειρίζεται μια πλούσια ατζέντα, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα όλων.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εθνικές εκλογές και τη ραστώνη του καλοκαιριού, εκμεταλλευόμενη το momentum της πολιτικής της κυριαρχίας στο εσωτερικό, αλλά και την αίγλη ενός από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Ενωμένης Ευρώπης, να συσπειρώσει εκ νέου ένα πολυάριθμο ακροατήριο στο δικό της άρμα, να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των νέων και των παραγωγικών ηλικιών που θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις πτυχές της εφαρμοσμένης ευρωπαϊκής πολιτικής και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο μέλλον.
Παράλληλα θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερώσει τους πολίτες για το σπουδαίο έργο που έγινε στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων την περίοδο 2019-2023, κινήσεις που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των υπόλοιπων εταίρων.
Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές όχι ως μια ακόμη αδιάφορη αναγκαστική εκλογική διαδικασία, αλλά ως μια ευκαιρία αφύπνισης και ανάδειξης της σπουδαιότητας του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Κοντολογίς, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων που συμμερίζονται το όραμα για μια ανθεκτική, ενωμένη και βιώσιμη Ευρώπη να το υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία.